tri koraka

Kako aktivirati elektroničku osobnu iskaznicu i što ako izgubite PIN?

02.08.2021 u 14:40

Bionic
Reading

Zahtjevi za nove osobne iskaznice primaju se od 2. kolovoza, a jednom kada nova osobna stigne, moguće ju je i samostalno aktivirati

Nakon preuzimanja osobne iskaznice i sigurnosne omotnice u MUP-u, potrebno je posjetiti stranicu www.eoi.hr te u izborniku odabrati opciju Aktiviraj eOI pa preuzeti programski paket eID Middleware za svoj operativni sustav te ga instalirati na računalo.

Umetnite osobnu iskaznicu u čitač pametnih kartica te pokrenite instalirani program s računala i unutar aplikacije odaberite opciju Aktiviraj karticu te upišite svoj inicijalni PIN.

Zatim slijedite zadane korake i postavite osobni identifikacijski i potpisni PIN i PUK.

Tri koraka

Građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu kroz tri koraka:

– Prijava na portalu i promjena inicijalne lozinke

– Preuzimanje besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice

– Aktivacija elektroničkog dijela i promjena inicijalnog PIN-a

Nakon uspješne validacije traženih vrijednosti u svim poljima, vaša elektronička osobna iskaznica spremna je za korištenje.

Ono što je važno imati na umu je da PIN elektroničke osobne iskaznice ste dužni čuvati i poduzeti odgovarajuće mjere zaštite. Ako sumnjate da je otkriven, promijenite ga, a ako ste ga izgubili ili zaboravili, javite se u nadležnu policijsku upravu.

Na stranici www.eoi.hr možete i klikom na opciju Mobile.ID zatražiti i svoj mobilni identitet za korištenje digitalnih usluga putem mobilnog uređaja.