MUP NAJAVLJUJE

Nakon vozačkih dozvola, stižu nam i e-putovnice

12.09.2017 u 07:36

Bionic
Reading

Nakon elektroničkih zahtjeva za izdavanje vozačkih dozvola uskoro bi u sustav e-Građani trebala biti uvrštena i slična usluga koja će omogućiti e-zahtjeve i za putovnice

Tijekom nedavnog službenog uvođenja elektroničkih zatjeva za izdavanje vozačke dozvole spomenuto je kako se radi i na razvoju slične usluge za putovnice. 

Ta bi usluga, vjerujemo, bila i te kako zanimljiva velikom broju sadašnjih oko pola milijuna korisnika sustava e-Građani, a nije isključeno ni kako bi se mnogi odlučili na korištenje tog sustava samo da bi izbjegli čekanje u redu u policijskim upravama i postajama.

Stoga nas je zainteresiralo kad bi elektronički zahtjevi za izdavanje putovnica mogli vidjeti svjetlo dana. Iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva uputili su nas na Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je nadležno za razvoj ove usluge. 

E-zahtjevi doista stižu, ali...

Iz MUP-a je stigla potvrda kako u narednom razdoblju doista planiraju uvesti mogućnost podnošenja elektroničkog zahtjeva za izdavanje putovnice putem sustava e-Građani, kako bi se građanima i pri obavljanju ove vrste upravnih poslova olakšao postupak za dobivanje isprava te rasteretilo šaltere policijskih uprava i postaja na kojima se zaprimaju zahtjevi za izdavanje putovnica. 

Više informacija o tome, uključujući i onu kad bi se to trebalo dogoditi, nismo dobili. Izvori bliski Vladi rekli su tportalu kako bi elektroničke zahtjeve za izdavanje putovnica mogli vidjeti možda kad i uslugu e-Novorođenče, koja bi u rad trebala biti puštena do kraja ove godine. 

Podsjetimo, zahtjev za izdavanje putovnice trenutno možete podnijeti samo osobno, i to ako ste punoljetni. Za maloljetne osobe, kao i za poslovno nesposobne osobe, zahtjev podnosi zakonski zastupnik. Maloljetnici stariji od 12 godina moraju biti nazočni pri izradi putovnice.

Putovnicu možete zatražiti putem redovnog postupka (vrijeme izrade do 30 kalendarskih dana, 355 kuna) i žurno (do tri radna dana, 605 kn). Brže od navedenog možete ju dobiti samo u Policijskoj upravi zagrebačkoj, u roku od 48 sati, za što ćete morati platiti 550 kn.

Za očekivati je kako će isti uvjeti manje-više vrijediti i za elektroničke zahtjeve za izdavanje putovnice.  

  • +5
Ovo je 10 najboljih značajki današnjih pametnih telefona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia