donosimo odgovore

Sve o novoj osobnoj iskaznici: Kad stiže, hoće li vrijediti i kao vozačka dozvola i što s podacima o cijepljenju?

26.05.2021 u 09:57

Bionic
Reading

Od kolovoza mogli bismo imati potpuno drugačiju osobnu iskaznicu - osim novog izgleda, ona dolazi i s novim ulogama. Pročitajte što se sve mijenja i što trebate znati o izdavanju novog dokumenta

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu uputilo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica. Iza tog dugačkog birokratskog naziva krije se zapravo niz novih digitalnih mogućnosti koje će od kolovoza ove godine biti na raspolaganju hrvatskim državljanima kada izvade novu osobnu iskaznicu, pisao je Jutarnji list u utorak.

Kako će izgledati nove osobne iskaznice?

Slika se seli s desne na lijevu stranu, a u gornjem lijevom kutu nalazit će se oznaka HR na plavoj pozadini uokvirena s 12 žutih zvjezdica, što simbolizira Europsku uniju. Na poleđini će se, piše Dnevnik.hr, nalaziti čip koji je sada bio na prednjoj strani, u njemu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju, a dodat će se i matični broj osiguranika.

Što će se sve moći s novom osobnom iskaznicom?

S novom osobnom bit će lakši pristup e-Građanima. Više vam neće trebati čitač za kartice, kao ni druge vjerodajnice. A kad smo već za računalom, s novom osobnom moći ćemo podići i kredit bez odlaska u banku. Jer potpisivanje ugovora, piše Dnevnik.hr, postaje prošlost - nova osobna ima naše otiske prstiju i digitalni potpis.

Idete li na put, nove osobne i njezine funkcije vrijedit će i izvan Hrvatske - kao putovnica gdje god se našli te kao zdravstvena iskaznica unutar Europske unije.

Vrijedi li i kao vozačka dozvola?

Neki od prijedloga su i da se nova osobna spoji s vozačkom dozvolom, no tu su u MUP-u naišli na problem - ako netko ostane bez vozačke, ne bi smio ostati i bez osobne iskaznice. U teoriji postoje tehničke mogućnosti za blokiranje tog dijela podatka, no još se istražuje mogu li se realizirati u praksi.

Kako ćemo do nove osobne iskaznice i koliko će trajati?

Po novu osobnu iskaznicu morat ćemo kao i dosad, na policiju. Trajat će pet godina za građane do navršenih 70 godina, a mijenjat će se tek po isteku nove, tako da neće biti jurnjave po nove osobne čim se uvedu.

Hoće li nova osobna iskaznica imati i podatke o cijepljenju?

'U ovom trenutku ne', odgovorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje novinara hoće li nove osobne iskaznice sadržavati i podatke o cijepljenju.

Dodao je pritom da je MUP uputio na javno savjetovanje tekst Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica.

'Pustimo da čujemo primjedbe ljudi koji se bave time, možda će biti novih i kvalitetnih prijedloga, ali mislim da definitivno Hrvatska otvara novu eru u digitalizaciji usluga', rekao je Božinović.