ASTROBIOLOGIJA

Na Jupiterovu mjesecu Europi je bio moguć život?

25.06.2020 u 12:18

Bionic
Reading

Znanstvenici su možda otkrili kako se mogao stvoriti ocean ispod površine Jupiterova mjeseca Europe i zaključili da je ta ogromna vodena masa mogla poduprijeti u prošlosti život mikroba

Europa, koja ispod debelog sloja leda skriva ocean, dugo je smatrana potencijalnim staništem za vanzemaljski život u našem Sunčevu sustavu, uz druge kandidate poput Marsa ili Saturnova mjeseca Enceladusa.

Nova studija objavljena u srijedu na konferenciji geoznanosti dodatno ističe taj potencijal.

Ocean na Europi možda se stvorio nakon što su minerali bogati vodom izbacili tu vodu zahvaljujući zagrijavanju izazvanom raspadanjem radioaktivnih elemenata u unutrašnjosti mjeseca u njegovoj ranoj povijesti, utvrdili su znanstvenici. Učinci plima izazvanih gravitacijskim međuodnosima Europe i Jupitera - najvećeg planeta Sunčeva sustava, te još dva velika Jupiterova mjeseca, Io i Ganymede, također su mogli igrati ulogu.

'Vjerujemo da je ocean na Europi mogao osiguravati život u ranoj fazi svoga stvaranja zbog toga što naši modeli pokazuju da je sastav oceana mogao biti samo blago kiseo i sadržavao je ugljični dioksid i neke soli sulfata', kaže planetarni stručnjak Mohit Melwani Daswani iz NASA-ina laboratorija Jet Propulsion, i voditelj studije.

'Raspoloživost tekuće vode prvi je preduvjet staništa. U dodatku na to kemijske reakcije između oceana i kamene unutrašnjosti mogle su u prošlosti biti takvih razmjera da je potencijalni život bio moguć jer je mogao koristi kemijsku energiju za preživljavanje'.

Daswani je kazao su mikrobi, slični nekim bakterijama na Zemlji koje koriste ugljični dioksid kao izvor energije, mogli preživjeti koristeći ono što im je bilo na raspolaganju u ranoj fazi oceana na Europi. Europa je nešto manja od našeg Mjeseca. Ocean na Europi vjerojatno je dubok 65 do 160 kilometara i sadrži dvostruko veću količinu vode od oceana na Zemlji.

Studijom je procjenjivano je li mogao postojati život na Europi i nije proučavana mogućnost života na tom mjesecu sada, što je pitanje kojim se znanstvenici bave.

'Riječ upozorenja', kaže Melwani Daswani. 'Ako je negdje moguć život to ne znači da se tamo stvarno i može živjeti - samo da su uvjeti takvi da bi omogućili preživljavanje nekih iznimno otpornih oblika života koje znamo na Zemlji'.