ZBOGOM, FACEBOOK

Plaćanje preko WhatsAppa trebalo je zaživjeti u Brazilu. Ovako je to prošlo

24.06.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Nakon što je Facebook prošlog tjedna u Brazilu objavio prvu isporuku svojeg sustava plaćanja unutar WhatsAppa na državnoj razini, nekoliko dana kasnije dočekalo ga je iznenađenje. Centralna banka Brazila je u utorak objavila prekid suradnje i ukinula sustav plaćanja putem super popularne aplikacije

Samo tjedan dana nakon što je Facebook ponosno predstavio novi platežni mobilni sustav integriran u popularni WhatsApp, projekt je dobio 'crveno svjetlo'.

Podsjetimo, Facebook je lansirao novi platežni sustav za WhatsApp 15. lipnja u Brazilu, mjestu gdje preko 120 milijuna ljudi koristi WhatsApp te samim time formira drugu najveću Facebookovu bazu korisnika - odmah nakon indije. Sustav plaćanja korisnicima omogućava slanje novca unutar razgovora i pomoću Facebook Payja.

Situacija se promijenila u utorak nakon što je Brazilska središnja banka ukinula platežni sustav i zatražila Visa i Mastercard da prekinu s prijenosima novca kroz aplikaciju pod prijetnjom novčane kazne, prenosi Bloomberg.

Prema Bloombergovom prijevodu, banka je u izjavi naglasila da je ugasila sustav plaćanja WhatsAppa kako bi 'očuvala adekvatno kompetitivno okružje koje osigurava funkcioniranje platežnog sustava koji je izmjenjiv, siguran, transparentan, otvoren i jeftin'.

Banka se nadovezala te također izjavila da bi popuštanjem WhatsAppu nanijela 'nepopravljivu štetu sustavu, pogotovo dijelu vezanom uz konkurenciju, učinkovitost i privatnost podataka'.