DRUŠTVENE MREŽE

Može li Threads do milijarde korisnika? Evo što kažu domaći stručnjaci

06.08.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Ulazak u elitni klub aplikacija koje korisnike iskazuju deseteroznamenkastim brojem nije nezamisliv, ali će biti praktično nemoguć bez Europske unije

Aplikacija Threads je dosegla 100 milijuna prijava brže od bilo kojeg potrošačkog softverskog proizvoda u povijesti.

Pretekla je po tome čak i aplikaciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji ChatGPT, kojoj je do stotke trebalo dva mjeseca, ali i TikTok kojem je trebalo devet mjeseci.

Ipak, još nije blizu ulaska u klub aplikacija s milijardom korisnika.

Takvih aplikacija, gledano po broju mjesečno aktivnih korisnika, nema puno.

Prema podacima Statiste, u tom elitnom društvu početkom ove godine bili su Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, WeChat i TikTok, a nadomak granici za prijelaz je i Facebookov Messenger.

Twitter, s kojim Threads dijeli približno istu kategoriju, trebao bi gotovo pa udvostručiti broj aktivnih korisnika kako bi premašio milijardu.

Prvi čovjek Meta Platformsa Mark Zuckerberg je uvjeren kako Threads može do milijarde korisnika, usprkos tome što se broj korisnika Threadsa nakon početnog uzleta vrlo brzo prepolovio (a prema pojedinim procjenama pao i za dvije trećine).

Svjedočimo li nastanku još jednog člana kluba milijardera?

Pitali smo domaće stručnjake koliko je Zuckerbegov optimizam opravdan.

Tko ima vremena za još jednu mrežu?

Ilija Brajković, izvršni direktor agencije Kontra, ponešto je skeptičan.

'Kad sam vidio vijest o novoj društvenoj mreži, zapitao sam se - zašto bih trebao koristiti još jedan Twitter?

Meta Platforms već ima intenzivno korištene društvene mreže Facebook i Instagram.

Imamo Twitter (odnosno X), imamo TikTok, imamo Linkedin... Kad bih našao vremena u danu za još jednu društvenu mrežu?' rekao je Brajković tportalu.

Stoga smatra kako će brojni korisnici probati Threads, ali se neće na njemu previše zadržavati jer ne donosi značajne prednosti i pogodnosti u odnosu na postojeće mreže.

Ta bi aplikacija mogla dosegnuti milijardu korisnika, no ne čini se izglednim kako će je puno ljudi koristiti svakodnevno.

S tom procjenom slaže se i izvršni urednik informatičkog časopisa Bug Dragan Petric.

'Threads ne nudi nikakvu znakovito inovaciju u odnosu na postojeće mreže. Štoviše, funkcionalno je vrlo inferioran Twitteru.

Utoliko će tek manji dio onih koji isprobaju aplikaciju Threads doista i ostati njezini stalni korisnici', smatra Petric.

Velika kočnica je - Europska unija

Član uprave tvrtke Arbona Dario Horvat s druge strane vjeruje kako Threads može doći dosegnuti tu magičnu granicu, ali je trenutno teško prognozirati u kojem roku bi se to moglo dogoditi.

Velika kočnica pritom definitivno je Europska unija, u kojoj se krije veliki potencijal za privlačenje novih korisnika, a u kojoj Threads trenutno nije dostupan.

Niti će biti, nadovezuje se Brajković, sve dok se ne riješe sve nesuglasice oko prijenosa i privatnosti podataka, na čemu će Unija inzistirati.

Problemima usprkos, Petric očekuje kako će Threads vrlo brzo postati dostupan u Europi, jer je riječ o velikom i važnom tržištu za bilo koju društvenu mrežu.

'Bez uključivanja europskih korisnika besmisleno je razmišljati o bilo kakvom ozbiljnijem ulasku u tu tržišnu arenu', naglasio je Petric.

Isto mišljenje dijeli i Horvat, koji podsjeća kako je najavljeno da će Meta, nakon što Threads dosegne milijardu korisnika na toj platformi, početi prikazivati oglase.

To će svakako pozitivno utjecati ne samo na poslovanje matične tvrtke, već i na vrijednost same platforme, očekuje on.

Jedina prijetnja Musku i Twitteru

Naši su sugovornici općenito složni u ocjeni kako bi milijarda aktivnih korisnika Threadsa bila fantastična za Zuckerberga i društvo.

Iako ostvarivanje tog cilja smatra gotovo nemogućom misijom, Petric procjenjuje kako bi u tom slučaju Threads postao najpopularnijom i najutjecajnijom društvenom mrežom u povijesti weba, a Meta bi produljila dominaciju na sceni društvenih mreža za još jedno desetljeće.

Brajković ukazuje na to kako Meti već sad ide jako dobro: 'Vrijednost dionica je u zadnjih godinu dana narasla za više od sto posto, Facebook ima više od tri milijarde korisnika...'

Uspjeh Threadsa potakao bi rast prihoda i cijene dionica Mete. Ali, Brajković ne vjeruje kako će postići rezultate usporedive s Facebookom i Instagramom.

Sara Grepo, voditeljica tima za društvene mreže u agenciji Bruketa&Žinić&Grey, vjeruje kako je Zuckerberg jedini koji može ozbiljno zaprijetiti Elonu Musku i Twitteru.

'Posebno će zanimljivo biti vidjeti što sve Zuckerberg ima još skriveno u rukavu i hoće li uspjeti pridobiti okorjele dugogodišnje tviteraše, pogotovo nakon što je Musk ubio ptičicu', istaknula je.

Petric se s tom procjenom ne slaže. Najveću opasnost po Twitter vidi u trolerskim potezima Muska koji, prema njegovu mišljenju, 'svjesno riskira akumuliranu popularnost te mreže eksprimentiranjem s kojekakvim kontroverzim poslovnim potezima'.