GENERATIVNI AI

AI alati stižu i u Instagram, evo što se kuha

01.08.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Generativni alati za korisnike Instagrama omogućit će stvaranje i, kažu, označavanje sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom

Metini novi korisnički alati pokretani umjetnom inteligencijom temelje se na modelu Llama 2 i trebali bi stići skoro, piše Engadget. Kompanija navodno radi na nekoliko generativnih AI značajki za Instagram, uključujući oznake koje kreatorima omogućavaju označavanje slika 'generiranih uz pomoć Meta AI-ja'.

Informacije o novim značajkama stižu od insajdera Alessandra Paluzzija poznatog po otkrivanju još neobjavljenih softverskih značajki Metinih aplikacija. Paluzzi je objavio sliku koja prikazuje poruku unutar Instagrama koja objašnjava kako objave stvorene umjentom inteligencijom uskoro stižu na Instagram. 'Tvorac ili Meta tvrde da je ovaj sadržaj napravljen umjetnom inteligencijom' piše u poruci. Dodatne oznake indiciraju da je sadržaj 'stvoren Meta AI-jem' te da 'sadržaj stvoren AI-jem dobija oznaku kako bi bio lakše prepoznatljiv'.

Premda Meta odbija komentirati, jasno je da slika ekrana implicira da kompanija, kao Google i ostatak aktera u brzorastućoj lavini AI sadržaja korisnicima želi pomoći da razaznaju 'ručni rad' od onog stvorenog umjetnom inteligencijom. Dok generativni alati postaju sve dostupniji, zakonodavci i istraživači podižu sve veću uzbunu oko načina na koji će se tehnologija koristiti za širenje dezinformacija i zavaravanja javnosti. Sedam AI kompanija, uključujući Metu, početkom su mjeseca 'obećale da će uvesti niz sigurnosnih mjera za umjetnu inteligenciju' - poput vodenih oznaka za sadržaje generirane umjetnom inteligencijom.

Premda Meta još nije razotkrila detalje o generativnoj inteligenciji namjenjenoj korisnicima, Zuckerberg je dao nekoliko naznaka rekavši da 'kompanija također razvija niz novih proizvoda koji koriste Llamu te koji rade na široj paleti njihovih usluga'.

Metin direktor također je rekao da korisnici mogu 'zamisliti hrpu načina na koje AI može pomoći izražavanje u aplikacijama, od kreativnhj alata koji olakšavaju dijeljenje sadržaja te ga čine zabavnijim za korištenje, agenata koji mogu asistirati, voditi ili pomoći pri interakciji s kompanijama i kreatorima'.

Paluzzi je pored ovih alata također prepoznao znakove drugih AI značajki uključujući 'sumiranje' za duge privatne poruke, kao i nove umjetničke alate za uređivanje Storiesa.