čari rebrendiranja

Twitter je od prethodnog vlasnika samo preuzeo @X, evo kako su ga o tome obavijestili

27.07.2023 u 10:53

Bionic
Reading

Musk je u nezaustavljivom pohodu uništavanja brenda Twitter, a u sklopu rebrendiranja na X morali su i preuzeti korisnički račun istog naziva. Kako tvrdi njegov dosadašnji vlasnik, preuzeli su mu ga poslavši mu mail

Sve je više upitnika nad glavama mnogih oko toga zašto je milijarder Elon Musk uopće kupio Twitter, pardon - X. Prvo je iskrcao nevjerojatne 44 milijarde dolara za kupovinu, a zatim krenuo s valom otpuštanja, promjenama ključnih funkcionalnosti ove društvene mreže, uvođenjem nekih novih te u konačnici rebrendiranjem na slovo X.

Vlasnik računa @x na Twitteru potvrdio je da je tvrtka, sada poznata kao X, preuzela njegov račun bez upozorenja ili bilo kakve financijske naknade, istaknuvši u poslanom mailu da je oznaka vlasništvo X-a. Račun @X je prethodno pripadao Geneu X-u Hwangu iz multimedijskog studija Orange Photography. U pismu mu je tvrtka X zahvalila na lojalnosti i kao ‘znak zahvalnosti’ za preuzimanje računa ponudila mu izbor proizvoda pod brendom X te obilazak njenog samog sjedišta.

Ovo postupanje s računom @x samo je jedan od mnogih koraka uključenih u rebrendiranje Twittera u X, omiljeno slovo vlasnika Elona Muska. Prema izvješćima, Twitter nije u potpunosti osigurao prava intelektualnog vlasništva na slovo X, jer Microsoft, Meta i drugi polažu prava na razne robne marke s oznakom X. Jednako tako, nije u potpunosti ažurirao svoju društvenu mrežu i aplikaciju, koja, iako sada ima nosi naziv X, i dalje korisnicima nudi da ‘pretražuju Twitter’ ili pritisnu gumb za slanje tweeta.

Raniji vlasnik računa Hwang bio je iznenađen time što mu se tvrtka nije obratila u vezi s računom @x koji je posjedovao i koji je postavio kao privatan, a on je, s obzirom na rebrendiranje tvrtke, rekao da bi bio otvoren za razgovor s tvrtkom ako oni žele preuzeti račun. Obično se naknada za tražena online korisnička imena kreće u tisućama dolara kada se prodaju na sekundarnim tržištima, ali Hwangu nije ponuđena nikakva financijska naknada, samo su mu oduzeli kontrolu nad računom. To je Twitterovo pravo, naravno, ali to nije sjajan ishod za vlasnika.

Twitter je promijenio svoj službeni račun u @x, a Hwang je tvitao, pardon X-ao, s novog računa koji je odabrao - @x12345678998765. ‘Sve je dobro što dobro završi’, napisao je Hwang.

Hwang je za Techcrunch rekao da mu je X poslao pismo u kojem je navedeno da je račun @x povezan s X Corpom., tako da će mu biti dodijeljen novi. Tvrtka je rekla da će svi njegovi podaci, uključujući sljedbenike i ostale sadržaje, biti prebačeni na novu adresu. Mogao je u odgovoru na e-poštu napisati koju bi oznaku želio umjesto toga. Kako bi mu zahvalila, tvrtka mu je ponudila reklamne materijale i obilazak svog sjedišta ako želi upoznati članove tima.

‘Uvijek sam osjećao da je ovo nešto što bi se moglo dogoditi’, rekao je Hwang, a dodao je da se i slaže s tim kako se cijela priča odigrala. ‘Bilo bi lijepo da su mi to nadoknadili jer moj dosadašnji račun za mene ima veliku vrijednost, ali stvari su takve kakve jesu’, dodao je.