STARTUPOVI

Mogu li dva hrvatska projekta do 1,5 milijuna kuna?

23.01.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Nakon što je ušao među finaliste WARP-a, intenzivnog akceleratorskog programa hub:rauma, poduzetničkog inkubatora Deutsche Telekoma, hrvatski startup Thiefscry izborio je mjesto i u jednom od najaktivnijih akceleratora u Europi

Eleven je kombinacija akceleratora i fonda za ulaganja u ranim (i rizičnijim) stupnjevima razvoja. S 12 milijuna eura (oko 91 milijun kuna) dobivenih od Europskog investicijskog fonda putem programa JEREMIE, jedan je od najvećih fondova te vrste u središnjoj i istočnoj Europi. Sjedište mu je u Sofiji, u Bugarskoj. Surađuju s Microsoftom, Amazonom, IBM-om i Googleom, između ostalih.

Među dvanaest odabranih projekata za osmo izdanje tromjesečnog akceleratorskog programa najviše je onih iz Bugarske. No, uz Thiefscry, tu je još jedan hrvatski predstavnik - platforma za crowdsourcing vijesti Colomb.io iz Zagrebačkog inkubatora poduzetništva - kao i dva projekta iz Slovenije te jedan srbijansko-bugarski.

Sudjelovanje u programu hrvatskim startupovima donosi investiciju vrijednu 25 tisuća eura (190 tisuća kuna), s time da nakon prvog mjeseca mogu izboriti još 75 tisuća eura (570 tisuća kuna) ulaganja. Eleven može uložiti ukupno do 200 tisuća eura (oko 1,5 milijun kuna) u pojedini projekt.

Prije njih Elevenov akceleratorski program je prošlo još šest hrvatskih startupova (Bueno/Skiipi, Squee, Zap, Hungrio i U:Plug). Ukupno su dosad u hrvatske projekte uložili 335 tisuća eura (oko 2,5 milijuna kuna).


'Prilikom njihovog posjeta Zagrebu, imali smo priliku pobliže se upoznati s njihovim programom i članovima tima. Vrlo nam se svidio njihov način rada. Eleven je nadmašio naša očekivanja. Posebno nam je bilo interesantno što imaju iskustva s hardverskim projektima', rekla je za tportal Silvija Renuša, članica tima.

U Sofiji već tri tjedna razvijaju beta verziju svog uređaja koji bi trebao učinkovito spriječavati krađu bicikala, bilježiti GPS lokaciju i podržavati bežičnu komunikaciju, a da je ujedno jasno vidljiv, otporan na demontažu i pokušaje onesposobljavanja te da ne ometa vozne i ostale funkcionalnosti bicikla, kao i da funkcionira u svim vremenskim uvjetima u kojima bi se mogao naći.

Prvi primjerci uređaja bi trebali biti dostavljeni našim partnerima na testiranje već u ožujku. Želite li se prijaviti za beta testiranje, možete to učiniti na stranicama projekta Thiefscry