GOPRO ZA KORNJAŠE

Minijaturna robotska kamera vodi nas u život kukaca

16.07.2020 u 14:56

Bionic
Reading

Osim što može ponuditi zanimljiv pogled na svijet iz perspektive kukaca, ovaj bi uređaj mogao poslužiti za biološka istraživanja i ulazak u dosad nedostupna okruženja, ali i razvoj robotike

Nakon što su napravili sićušne naprtnjače sa senzorima za pčele, istraživači sa Sveučilišta Washington izradili su još napredniji model za kornjaše.

GoPro za kukce, kako su nazvali svoj izum, sastoji se od minijaturne kamere kojom je moguće upravljati i koja može prenosiiti video snimke uživo pri jedne do pet sličica u sekundi.

Osim što može ponuditi zanimljiv pogled na svijet iz perspektive kukaca, ovaj bi uređaj mogao poslužiti za biološka istraživanja i ulazak u dosad nedostupna okruženja.

Gopro for beetles Izvor: Društvene mreže / Autor: Shamsa M.

Nesvakidašnja naprtnjača dizajnirana je za dvije vrste tvrdokrilaca: asbolus verrucosus i Pinacate. Za obje je poznato kako mogu ponijeti teret do pola grama. Stoga su istraživači za njih napravili kameru koja teži tek četvrtinu grama.

Kako bi to postigli nadahnuće su potražili u svijetu kojeg istražuju. Točnije, u muhama. Naime, mozak tih kukaca koriste 10 do 20 posto njihovog metabolizma u mirovanju, većinom na obradu vizualnih signala.

Kako bi racionalno koristile energiju, neke vrste muha u svojim složenim očima imaju mala područja visoke razlučivosti, koje okreću prema onome što žele jasno vidjeti (primjerice, plijen ili partnere za parenje).

Najmanji autonomni robot na svijetu

GoPro za kukce funkcionira na sličan način, koristeći ultra-štedljivu crno-bijelu kameru koju je moguće zakretati do 60 stupnjeva pomoću mehaničke ruke.

Ta se ruka savija pri primjeni voltaže i može ostati u novoj poziciji oko minutu prije no što se vrati u izvorni položaj. Tako dobiva širokokutni pogled bez velike potrošnje energije.

Ugrađen je i brzinomjer kako bi se snimanje događalo samo dok se kukac kreće te tako dobilo do šest sati snimanja s jednim punjenjem baterije.

Također je razvijen autonomni robot, navodno najmanji na svijetu, koji za kretanje koristi vibracije i troši energije koliko i niskoenergetski odašiljač za Bluetooth. Kako bi se dobila mirna slika robot je osmišljen tako da se zaustavi prije snimanja.

Istraživanje kukaca moglo bi donijeti nove spoznaje u biologiji, ali i robotici, koja bi mogla naročito napredovati istraživanjem načina na koji insekti savladavaju stjenovite terene, piše Engagdet.