GEJMING

Microsoftov Solitaire službeno je uvršten među najznačajnije videoigre svih vremena

06.05.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Najpoznatija digitalna kartaška igra svih vremena konačno stoji rame uz rame s Tetrisom, Doomom, World of Warcraftom i Halo: Combat Evolvedom

Ako ste mislili da je izabir igre koja ulazi u World Video Game Hall of Fame (dvorana slavnih, samo za videoigre), mačji kašalj, razmislite još jednom. Suci koji biraju naslove moraju potvrditi niz vrlo strogih kriterija: je li igra poznata i zapamćena, je li joj popularnost pala nakon nekoliko godina, te je li pored svijeta igara utjecala i na moderno društvo.

Microsoft Solitaire je pasijans koji je dolazio u paketu s Windowsima još od 1990. te, bar na prvi pogled, izgleda kao beznačajni ali zabavan dio sveprisutnog operativnog sustava. Istina je, doduše, da ona ispunjava sve uvjete za ulazak u Hall of Fame.

Počasno mjesto

World Video Game Hall of Fame relativno je nova institucija, osnovana 2015., a nadgleda ju obrazovni institut The Strong. Njezino sjedište je National Museum of Play (Državni muzej zabave) u Rochesteru u New Yorku, a svake godine dobija nekoliko novih članova. Pod članovima mislimo na igre, naravno.

Solitaire je, iznenađujuće, imao puno veću misiju od zabavljanja ljubitelja karata u Windowsima. Ona je služila kako bi ljude naučila da koriste miš i tipkovnicu, što joj je u konačnici i pošlo za rukom, s obzirom da je vrlo velik broj korisnika priznao da otkad igraju Solitaire.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Microsoft

Mala povijest Solitairea

Solitaire je, podsjetimo, prvi put stigao u paketu s Windowsima 3.0 da bi se ponovno pojavio u svakoj verziji sve do Windowsa 8.1 kada ga je Microsoft odlučio maknuti. Na oduševljenje fanova, vratio se u sklopu Windowsa 10 nakon što je Microsoft priznao da pored Minesweepera i Heartsa, on i dalje ima velik broj 'posvećenih fanova'.

Zahvaljujući svemu navedenom, skromni Solitaire instaliranje na preko milijardu uređaja te je samim time postao jednom od najpopularnijih videoigara svih vremena. 'Microsoft Solitaire demonstrirao je da postoji veliko tržište za igre koje se sviđaju različitim ljudima, stvorivši priliku za razvoj tržišta 'ležernog gejminga', piše u službenoj izjavi.

ultimativni vodič

Ove trikove i tajne Messengera trebate znati

Pogledaj galeriju

Microsoft je ostao zateknut

Voditelj Microsoft Casual Gamesa Paul Jensen ostao je zateknut ovim povijesnim uvrštavanjem Solitairea među najveće igre svih vremena te je u blogu komentirao: 'Počašćeni smo time što smo dobili priliku raditi na igri koja se svidjela tako velikom broju ljudi, koja je lokalizirana na čak 65 jezika te se igra u preko 200 tržišta diljem svijeta'.