TIJEKOM DVIJE GODINE

Microsoft će u startupove uložiti pola milijarde dolara

27.04.2018 u 07:01

Bionic
Reading

'Domaći startupovi na događanjima kao što je SEE Growth Bootcamp Zagreb mogu steći vrijedna znanja za pripremu nastupa na globalnom tržitšu, ali i ostvariti financijske i druge pogodnosti', poručila je Nina Šindija, direktorica za startupove u Microsoftu

U sklopu konferencije WinDays 18 predstavljeni su rezultati nedavno održanog događanja namijenjenog startup tvrtkama SEE Growth Bootcamp Zagreb.

Tijekom tri dana SEE Growth Bootcamp Zagreb je ugostio 11 timova startupa u ranoj fazi razvoja. Temeljni fokus Bootcampa je regionalna i europska skalabilnost, što znači kako se od timova očekivalo da su im poslovni plan, proizvod, tehnologija, arhitektura i prodajni napori startupa dobro planirani i spremni za osvajanje većih i zahtjevnijih tržišta. Organizatori su u potpunosti pokrili troškove programa, prostora, hrane i smještaja.

  • +6
Atmosfera na konferenciji WinDays 18 - drugi dan Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

Kako bi bilo odabrani za Bootcamp, startupovi su trebali imati barem minimalno funkcionalan proizvod, početne poslovne ciljeve, pilot programe ili kupce te plan za globalno ili regionalno širenje.

'U naredne dvije godine, Microsoft će globalno uložiti 500 milijuna američkih dolara kako bi startupovima ponudio mogućnost zajedničkog nastupa na tržištu i zajedničke prodaje, pružio im pristup vlastitoj tehnologiji te nove prostore koji promiču suradnju diljem lokalnih i globalnih ekosustava.

Domaći startupi na događanjima kao što je SEE Growth Bootcamp Zagreb mogu steći vrijedna znanja za pripremu nastupa na globalnom tržitšu, ali i ostvariti financijske i druge pogodnosti u programu Microsoft for Startups i sličnim', rekla je Nina Šindija, direktorica za startupove u Microsoftu.

Tijekom prvog dana Microsoftovi stručnjaci su sa startupovima prolazili kroz tehnologiju na kojoj se njihova rješenja temelje. Startupovi imali priliku pitati i saznati kako unaprijediti svoje proizvode te surađivati s s Microsoftovim softverskim inženjerima na specifičnim poslovnim izazovima korištenjem tehnoloških scenarija i izgradnje prototipa budućih proizvoda ili rada na već postojećem proizvodu.

Tijekom drugog i trećeg dana fokus je bio na brojnim radionicama usmjerenim ka ključnim startup temama, kao što su skaliranje, uvježbavanje prezentaciije, korporativna partnerstva, prodaja i marketing s fokusom na međunarodno širenje i izazove regionalnih startupa. Startupovi su također obavili sastanke jedan-na-jedan s mentorima.

  • +10
Atmosfera na konferenciji WinDays 18 Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

Microsoft je odabranim startupovima ponudio 25 tisuća dolara američkih dolara u kreditima za Microsoft Azure u razdoblju od 12 mjeseci. Startupovi također mogu računati i na tehničku podršku, pristup alatima za programiranje te dodijeljenom menadžeru.

SEE Growth Bootcamp Zagreb organiziran je u suradnji sa Startup Wise Guys, koji stoji iza sto investicija u startupove u početnoj fazi razvoja u regiji srednje i istočne Europe te nordijskim zemljama.

'SEE Growth Bootcamp pomogao nam je, iako poslovnim modelom nismo klasični startup, u preispitivanju i uviđanju poboljšanja poslovanja tvrtke. Osim izvrsnog poslovnog usmjeravanja, apsolutno smo zadovoljni prilikom da naše proizvode za Microsoft Azure detaljnije razradimo s Microsoftovim inženjerima. To je prilika koju nemate svaki dan', rekao je Ivan Marković iz tvrtke Unitfly, jedan od sudionika SEE Growth Bootcampa Zagreb.