ČEKA GA SVJEDOČENJE

Mark Zuckerberg bi se mogao posuti pepelom, evo što trebate znati

10.04.2018 u 10:06

Bionic
Reading

'Postalo je jasno da nismo poduzeli dovoljno kako bismo spriječili zlorabu. Nismo sagledali dovoljno široko naše odgovornosti. Bila je to moja pogreška, i žao mi je', reći će, između ostalog, šef Facebooka

Suosnivač i glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg izrazit će tijekom svjedočenja pred američkim Kongresom žaljenje zbog toga što je tvrtka kojoj je na čelu dozvolila trećim stranama korištenje osobnih podataka njenih korisnika bez dozvole, kao i zbog prespore reakcije na miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Sudeći po pripremljenoj izjavi, Zuckerberg planira ponoviti mantru o tome kako Facebook povezuje ljude, ali i priznati kako ima mračnu stranu.

  • +39
Ovo je Mark Zuckerberg Izvor: Društvene mreže / Autor: NN

'Postalo je jasno kako kao razvojni programeri nismo poduzeli dovoljno kako bismo spriječili zlorabu tih alata. To vrijedi za lažne vijesti, inozemno miješanje u izborni proces i govor mržnje te zaštitu privatnosti podataka. Nismo sagledali dovoljno široko naše odgovornosti, i to je bila velika pogreška. Bila je to moja pogreška, i žao mi je. Pokrenuo sam Facebook, vodim ga, i odgovoran sam za ono što se događa u njemu', navedeno je u izjavi.

Svjedočenje je objavljeno netom prije prvog od dva saslušanja zbog skandala s tvrtkom Cambridge Analytica, zakazana za ovaj tjedan. Zuckerberg je viđen kako se u odijelu, praćen lobistima i pomoćnicima, sastaje sa zakonodavcima na američkom Capitol Hillu. Ignorirao je pitanja novinara nakon sastanaka.

privatnost na udaru

Facebook nije jedini koji vas prati. Donosimo pet alata za zaštitu

Pogledaj galeriju

Posao mu neće biti lak. Sve je više zahtjeva za strožim zakonima koji reguliraju upravljanje korisničkim podacima, a Facebook je pod istragama službenih državnih tijela u Sjedinjenim Državama i Europi koje bi ga mogle skupo koštati i u financijskom smislu.

Iz Facebooka je već stigla najava mjera koje bi trebale osigurati uvid u to tko se krije iza političkog oglašavanja i otvoreniju suradnju s nezavisnim istraživačima. Od ponedjeljka su počeli obavještavati korisnike čiji su podaci neovlašteno dijeljeni s tvrtkom Cambridge Analytica, a Zuckerberg je obećao kako će bolje zaštititi Facebook do ovogodišnjih izbora za američki Kongres, piše BDN.