TEHNO SAVJETI

Laptop se pregrijava? Evo što možete poduzeti

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.01.2019 08:45
  • Objavljeno 14.01.2019 u 08:45
Za čišćenje ventilatora unutar laptopa nikad ni ne pomišljajte na korištenje ičeg osim komprimiranog zraka - a i to uz dozu opreza

Za čišćenje ventilatora unutar laptopa nikad ni ne pomišljajte na korištenje ičeg osim komprimiranog zraka - a i to uz dozu opreza

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregrijavanje je jedna od najvećih prijetnji prijenosnom računalu jer može oštetiti osjetljive elektroničke komponente i nanijeti trajnu, možda i nepopravljivu štetu. Evo kako ga možete spriječiti pregrijavanje

Kako ćete znati pregrijava li se vaš laptop? Pa, ako čujete kako ventilator stalno radi na maksimalnom kapacitetu to je siguran znak kako nešto nije u redu. Također možete iskusiti sporiji rad računala jer će procesor sniziti svoj radni takt kako bi izbjegao nagli rast temperature, a ponekad će ugrađena softverska rješenja iznenada ugasiti računalo nastojeći izbjeći oštećenja hardvera.

Temperaturu u laptopu možete pratiti pomoću alata kao što je HWMonitor, koji će vam ujedno otkriti i koji se dio računala pregrijava. Obično će to biti procesor ili grafička kartica.

TEHNO SAVJETI

Ima li vaše računalo problema s RAM-om? Ovo je pet znakova za uzbunu

Pogledaj galeriju
7

Kako dolazi do pregrijavanja? Najjednostavnije objašnjenje glasi: nema dovoljno hlađenja. No, to vam ne pomaže puno samo po sebi, zar ne? Pogledajmo stoga što može dovesti do slabijeg hlađenja.

Primjerice, moguće je kako je prašina ili nešto drugo začepilo kanale koje računalo koristi kako bi usisalo zrak potreban za hlađenje i ispuhnulo zagrijani zrak van. Moguće je kako ventilator ne funkcionira kako bi trebao ili kako je popustila termalna pasta između odvoda topline i procesora, odnosno grafičke kartice.

Kako možete spriječiti pregrijavanje?

1) Popravite sustav za hlađenje

Najprije očistite ventilator koji hladi procesor i grafičku karticu. Tijekom vremena na njima se skupljaju slojevi prašine i prljavštine koji ih usporavaju i blokiraju tijek zraka. Proučite upute za korištenje vašeg laptopa kako ga možete otvoriti i očistiti te dijelove. Ili to povjerite ovlaštenom serviseru.

Ako se odlučite na samostalno čišćenje, svakako pratite ove korake:

  • isključite računalo
  • uklonite bateriju (ako je moguće)
  • ištekajte računalo iz struje
  • dobro se uzemljite
  • pomno počistite ventilator pamučnim štapićem kojeg se umočili u malo čistog alkohola
  • pričekajte da alkohol potpuno ishlapi prije no što ponovno uštekate laptop u struju i vratite bateriju.

Za uklanjanje prašine i prljavštine možete upotrijebiti i usisavač, naročito za odvode topline. Obično se nalaze sa strane ili straga. Prepoznat ćete ih po tome što iz njih izlazi topao zrak. Kako biste spriječili oštećenje ventilatora, nemojte ga okretati u pogrešnom smjeru. Koristite li zrak pod tlakom, pridržite ventilator rukom prilikom čišćenja.

TEHNO SAVJETI

Trikovi za računalo koji će vam uštedjeti vrijeme i živce

Pogledaj galeriju
5

2) Držite laptop na čvrstoj i ravnoj površini

Većina prijenosnih računala povlači zrak za hlađenje kroz svoje donje dijelove. Neravne površine poput pokrivača, jastuka ili vašeg krila zapriječit će tijek zraka, što će otežati hlađenje i dovesti do povećanog zagrijavanja. To ćete izbjeći ako držite laptop na čvrstoj i ravnoj površini, poput primjerice stola ili posebnog postolja za takva računala.

3) Nabavite rashladni uređaj za laptop

Ako vaš laptop usisava zrak preko rešetki smještenih na donjoj strani, nabavite rashladni uređaj koji ispuhuje hladni zrak prema gore. Možete nabaviti i pasivni rashladni uređaj koji ne troši energiju već tek upija toplinu.

Kakva softverska rješenja imate na raspolaganju? Pa, možete smanjiti svjetlinu vašeg zaslona ili smanjiti radni takt vašeg procesora. U oba slučaja laptop neće podjednako dobro raditi kao što je funkcionirao prije no što ste to učinili, piše Make Use Of.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!