ZAŠTITITE SE

Koliko su sigurne fotografije na WhatsAppu? Ovo morate znati

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 04.01.2019 09:57
  • Objavljeno 04.01.2019 u 09:57
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Profimedia

Milijuni ljudi WhatsAppom članovima obitelji, rodbini i prijateljima diljem svijeta šalju slike, poruke i druge potencijalno osjetljive informacije. No, koliko je to sigurno? Evo što sve trebate znati

Krenimo s definicijom izraza 'sigurno'. U ovom slučaju ćemo pretpostaviti kako znači da vaše fotografije, razgovori i ostalo što razmjenjujete WhatsAppom nije lako dostupno trećim stranama.

Kako funkcionira sigurnost na WhatsAppu?

U WhatsAppu tvrde kako su poruke koje šaljete i primate enkriptirane, što znači kako su pretvorene u kod koji - u idealnoj situaciji - možete dešifrirati samo vi i osobe kojima šaljete poruku, odnosno primate ju od njih. U praksi bi to trebalo značajno otežati posao hakerima, lopovima i drugima koji žele prčkati po vašim privatnim stvarima.

U WhatsAppu također predlažu izbjegavanje korištenja nezaštićenih Wi-Fi i drugih mreža za slanje poruka. To je važno jer se veliki broj hakiranja i presretanja odvija upravo putem takvih mreža, kao i pomoću aplikacija trećih strana.

WhatsApp ne nudi apsolutno jamstvo kako do upada i presretanja neće doći. Ali, obećali su kako će vas obavijestiti ukoliko se to dogodi.

Također, tvrde kako ne pohranjuju sadržaj poruka na svojim web poslužiteljima. Ako primatelj ne primi poruku u roku od 30 dana, bit će obrisana.

O čemu trebate brinuti na WhatsAppu?

Koliko god mjere sigurnosti bile jake, hakeri će vjerojatno uvijek moći pronaći slabu kariku. Primjerice, primatelj vaše poruke može biti neoprezan i ostaviti uređaj tako da drugi mogu vidjeti što ste mu poslali.

Sigurnost prije svega

Ovo je 12 načina kojima ćete zaštititi vaš pametni telefon od hakiranja

Pogledaj galeriju
12

Kako povećati razinu sigurnosti na WhatsAppu?

Nemate puno izbora: možete ili vjerovati WhatsAppu kad kaže da je njegova mreža sigurna ili se okrenuti drugim aplikacijama poput Telegrama (i njima vjerovati na riječ). Ipak, postoji nekoliko trikova kako možete zaštititi svoje fotografije i druge sadržaje.

  • Koristite mreže koje poznajete ili VPN poslužitelje kad niste sigurni možete li mreži vjerovati. Zaključavajte svoj smartfon. To je najjednostavniji način kako ćete otežati posao onima koji žele prčkati po njemu.
  • Izbjegavajte prevare. Primite li poruku koju niste očekivali i izgleda sumnjivo, nemojte ju otvarati ili odgovarati na nju. Ako ju otvorite nemojte klikati na poveznice, čak ni ako vam nude nešto besplatno. Pogotovo ako vam nude nešto besplatno, u stvari.
  • Sakrijte svoj korisnički profil. Koristeći Google hakeri mogu puno toga doznati o fotografiji koje se uspiju dočepati, posredno i o vama.
  • Privatne fotografije trebaju ostati privatne. Blokirajte prikaz fotografija iz WhatsAppa u albumu fotografija vašeg pametnog telefona.

Na uređaju s operativnim sustavom Android prikaz fotografija ćete blokirati tako što ćete otvoriti aplikaciju i potom glavni prozor sa svim vašim razgovorima. Kucnite na sličicu s tri točkice u gornjem desnom kutu i otvorite Settings. Zatim kucnite na Data and Storage Usage. Pod Media auto-download naći ćete tri opcije: when using cellular data, when connected on Wi-Fi i when roaming. Kucnite na svaku kako biste onemogućili automatska preuzimanja.

Koristite li iPhone, otvorite Settings u WhatsAppu, pa zatim kucnite na Data and Storage Usage. Iz izbornika odaberite Media auto-download i potom Never za fotografije, audio, video i dokumente, preporuča Make Use Of.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!