TEHNO SAVJETI

Ima li vaše računalo problema s RAM-om? Ovo je pet znakova za uzbunu

1/7

Ključna komponenta

Održavate li svoje elektroničke uređaje u dobrom stanju izgledno je kako će vas dugo vjerno služiti. Ipak, riječ je o uređajima s osjetljivim komponentama koje će prije ili kasnije početi otkazivati suradnju. Među tim komponentama je i RAM (kratica za Random Access Memory).

Za razliku od napuknutog zaslona na smartfonu ili klimave tipkovnice stolnog računala RAM je jedna od ključnih komponenti za normalno funkcioniranje bilo kojeg računala. Uz to je i sklonija prestati funkcionirati češće no druge komponente.

Možete zamisliti RAM kao kratkotrajnu memoriju vašeg računala. U njega pohranjuje podatke koje aktivno koristi, dok na čvrstom disku drži sve što mu treba tek povremeno.

Računalo koristi RAM kako bi moglo glatko vrtiti više aplikacija odjednom. Obično ga najviše opterećuju operativni sustav i web preglednik. Što je složeniji računalni program, to će više RAM-a tražiti.

Ključna komponenta

Ključna komponenta

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NN

Prethodna slika Sljedeca slika
RAM je jedna od ključnih komponenti za normalno funkcioniranje bilo kojeg računala. Evo pet znakova kako vaše računalo ima problema s RAM-om