POLOVNJACI S RIZIKOM

Kupujete rabljeni mobitel? Evo kako provjeriti je li ukraden

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 17.05.2017 06:54
  • Objavljeno 17.05.2017 u 06:54
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kupuje li se polovan mobitel, uvijek postoji vjerojatnost da je on bio ukraden. Kako onda provjeriti njegov status? Mobilni operateri i različite organizacije diljem svijeta već neko vrijeme pružaju mogućnost lova na ukradene uređaje kroz IMEI kod, jedinstven za svaki uređaj

Ovi kodovi se ponekad nalaze na stražnjoj strani uređaja, ponekad u odjeljku gdje je smještena baterija, a ponekad na samoj kutiji proizvoda. Ako ništa od toga nije dostupno, po paljenju uređaja IMEI je moguće vidjeti otipka li se u dialer (brojčanik) kod *#06#. 

Naznaka za sumnju o ukradenom uređaju mogu biti ako prodavač nema originalnu kutiju, ili se IMEI kod na kutiji ne podudara s onim na samom uređaju pri tipkanju koda *#06#. Izostanak punjača/kabla ili slušalica koje su možda stigle u izvornom pakiranju s mobitelom nisu toliko jasan znak da je riječ ukradenom uređaju. 

TheVerge prenosi kako je standardom za provjeru ovih dana postala stranica Stolen Phone Checker, no u napomeni stranice stoji kako je ograničeno pretraživanje samo na potrošače u SAD-u. Srećom, postoje međunarodni servisi koji funkcioniraju neovisno o proizvođaču i modelu mobitela. 

Jedan takav servis je IMEIPro, koji funkcionira u praktički svim zemljama svijeta i uz navedenu preciznost od 99,9 posto. Ako je uređaj prijavljen kao izgubljen ili ukraden bilo gdje u svijetu, golema je vjerojatnost kako će biti u ovoj bazi podataka. 

Pored provjere IMEI koda na stranici, ona pruža i jednostavan savjet: 

Kupujete li polovni mobitel, pobrinite se za provjeru je li prijavljen policiji kao izgubljen/ukraden i provjeru IMEI koda. Uređaji s tako označenim IMEI kodom mogu biti blokirani od strane mobilnog operatera

IMEIPro omogućuje i besplatnu prijavu ukradenog ili izgubljenog uređaja na svojim stranicama. Vrijedi imati na umu da prijava policiji o krađi uređaja ne mora nužno dovesti i do blokiranja IMEI koda tj. do označavanja uređaja kao ukradenog. 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!