SKUPLJI I OD 'LUKSUZNJAKA'

Ako ste mislili da je iPhone 7 najskuplji iPhone, varate se

08.05.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Već neko vrijeme govori se kako će Appleov iPhone 8 biti najskuplji do sada, no činjenica je da su iPhonei u prosjeku već mnogo skuplji od konkurencije. Od onoga što je trenutno u prodaji, obično je najskuplji najnoviji model - u ovom slučaju iPhone 7 Plus. Postoji samo jedna kvaka - to nije točno

Najskuplji iPhone je onaj kojeg neki entuzijasti još uvijek brižljivo čuvaju u ladici, a dok je kod drugih zaboravljen već duži niz godina. Riječ je o iPhoneu prve generacije - neslužbeno poznatom i kao iPhone 2G. Na prvi pogled ovo zvuči smiješno, no baš kao i u svijetu klasika iz drugih tržišnih kategorija 'caka' je u očuvanosti. 

Neotpakirani primjerci iPhonea 2G služe kao kolekcionarski primjerci i vrijede vrtoglave iznose, koji nerijetko premašuju i istinske luksuzne mobitele današnjice (linija Vertu). Usprkos tome što su u Appleu iPhone prve generacije prestali proizvoditi još daleke 2008. godine, usprkos tome što uređaj može vrtjeti tek OS u izdanju 3.1.3 (prije nego je Apple sustav uopće nazvao nazivom iOS!), neki su spremni izdvojiti i do 8.500 dolara (~60 tisuća kuna!) za njega. 

Bilo kako bilo, riječ je o istinskom klasiku u svijetu tehnologije. Što god tko mislio o njemu, prije iPhonea potrošačke mase nisu ni razmišljale o kupovini pametnog telefona. Prvi model se prema nekim podacima isporučio u danas mizernih 6,1 milijun primjeraka.

Ipak, taj broj je i dalje dovoljno velik da se lako upitati - kako mu onda danas tako drastično raste cijena?

Pa, na prvom mjestu valja spomenuti da je tek njegov nasljednik taj koji je stvar popularizirao. Golema, golema većina prvih iPhonea relativno brzo je završila zaboravljena na odlagalištima el.otpada ili u nešto boljem slučaju u kakvoj ladici u ostavi - obično uz oštećenja ili potpuno dotrajale baterije. 

Tu u računicu sad ulaze brižni kolekcionari koji su svoje uređaje (vjerojatno 'viška') odlučili sačuvati za neka bolja vremena kako bi na tom i zaradili. Kako stvari stoje na eBayu, to im i uspijeva: 

Naravno, moguće je proći kudikamo jefitnije ako se uzima nešto lošiji primjerak - poput onih kojima je otvorena kutija ali još uvijek imaju zaštitnu foliju oko sebe (uz obećanje o netaknutosti). Svijet je jedno bizarno mjesto. 

Via DailyDot