NIJE IM ZA VJEROVATI

Koliko su točni brojači kalorija na spravama za vježbanje? I ne baš...

03.08.2019 u 16:02

Bionic
Reading

Trčite na traci i gledate kako se kalorije tope? Ne radujte se prerano. Moguće je kako ih gubite manje no što se čini na prvi pogled

Istraživanje objavljeno 2018. godine otkrilo je kako neki od mjerača ugrađenih u uređaje za vježbanje precjenjuju gubitak i za do 130 kalorija po 30 minuta vježbanja. Kad biste unosili dodatnih 130 kalorija svaki dan, za godinu dana biste se prilično udebljali umjesto izgubili na kilaži.

Neki od tih uređaja praktično su neuporabljivi jer prikazuju i za više od 50 posto pogrešnu informaciju, dok su drugi bili nešto precizniji (oko 27 posto pogreške).

Razloga zašto je tomu tako ima više, od toga da sprave za vježbanje nisu dobro kalibrirane preko toga da svatko od nas gubi kalorije na različite načine do činjenice kako mjerenje gubitka kalorija nije jednostavno.

Černobil i druge katastrofe

Nemoguća mjesta za normalan život: Ovo je deset najzagađenijih gradova na svijetu

Pogledaj galeriju

Naime, za doista precizno mjerenje gubitka kalorija trebalo bi izmjeriti sve stanice u vašem organizmu, kao i koliko energije troše. Naravno, praktično nitko od nas si to ne može priuštiti pa se oslanjamo na približna mjerenja poput prijeđene udaljenosti, broja otkucaja srca i tome slično.

Naravno, ne biste trebali vježbati samo kako biste izgubili kalorije, niti vam gubitak kalorija može poslužiti kao dobro opravdanje za nezdravu prehranu i život općenito. Stoga je mudro vježbati radi vježbanja samog i zdravo se hraniti, piše Business Insider.