TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

Kapa koja strujom ubija rak mozga? Da, i to postoji!

10.04.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Električna kapa za glavu osmišljena kako bi spržila stanice raka koje rastu u mozgu osobe koja ju nosi? Zvuči kao SF ili teorija zavjere, ali kliničko ispitivanje dalo je pozitivne rezultate

U kombinaciji sa standardnom kemoterapijom električna kapa Optane tvrtke Novocure više je nego udvostručila petogodišnju stopu preživljavanja pacijenata s rakom mozga, s pet na 13 posto. Rezultati petogodišnjeg kliničkog istraživanja objavljeni su tijekom godišnjeg okupljanja udruge American Association for Cancer Research, održanog u Washingtonu.

Kliničko ispitivanje provedeno je na 695 pacijenata kojima je nedavno dijagnosticiran agresivni oblik raka mozga glioblastom multiforme.  Čak i skromno poboljšanje izgleda za preživljavanje dobra je vijest jer je riječ o jednom od najsmrtonosnijih oblika raka u odraslih osoba. Zadnji napredak u liječenju zabilježen je prije više od deset godina. 

Novi tretman prilično je skup: košta oko 700 američkih dolara dnevno. Uređaj i liječenje ima dozvolu američke agencije FDA, a ishodili su i potrebne dozvole u Japanu. 

Optune funkcionira tako što u mozak pacijenta odašilje izmjenična električna polja na na frekvenciji od 200 kHz. Ta bi polja trebala prekinuti dijeljenje stanica onemogućavanjem stanica u pravilnom poslagivanju kromosoma tijekom dijeljenja. Kako stanice raka čine većinu stanica koje se dijele u mozgovima odraslih pacijenata, tretman je više štetan za tumore nego za mozak.

Pacijenti kapu moraju nositi bar 18 sati svaki dan, kao i ostati na standardnoj kemoterapiji temozolomidom. Elektrode iz Optunea povezane su s malim generatorom kojeg pacijenti mogu nositi sa sobom u torbi, a preko kape je moguće nositi šešir ili kapu. Električna polja izazivaju blago zagrijavanje, no koliko je poznato zasad ne ometaju na druge načine svakodnevni život. 

Tijekom petogodišnjeg kliničkog istraživanja u trećoj fazi, provedenog od srpnja 2009. do studenog 2014. godine, 466 pacijenata s glioblastomom nasumičnim redoslijedom su koristili Optune skupa s temozolomidom, dok je njih 229 uzimalo samo temozolomid.

Medijan ukupnog preživljavanja skočio je s 16 na 21 mjesec za pacijente na kombiniranoj terapiji. U prvih dvije godine Optune je, čini se, poboljšao izglede za preživljavanje s 31 na 43 posto. U trećoj godini preživljavanje je poraslo sa 16 na 26 posto. 

U četvrtoj godini pacijenti sa standardnim tretmanom imali su stopu preživljavanja od osam posto, dok su oni koji su koristili Optune dosegli 20 posto. U petoj godini stopa preživljavanja skočila je s pet na 13 posto.

U Novocureu rade na razvoju liječenja drugih oblika raka električnim poljima, uključujući i rak gušterače u poodmaklom stadiju. 

Više: Ars Technica