POTREBNA VAM JE POMOĆ?

Doznajte sve o tome kako se u Hrvatskoj liječiti od ovisnosti o internetu

20.03.2017 u 11:15

Bionic
Reading

Ako ste izgubili kontrolu nad vremenom provedenim na internetskim sadržajima, žudite za njima kad ne možete na internet, pojavljuju se problemi u međuljudskim odnosima, školi, na poslu ili psihičke smetnje - imate gdje potražiti pomoć

Iako službene dijagnoze ovisnosti o internetu (još) nema, svakodnevni rad pokazuje kako je realnost drugačija. Zato su se u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu se odlučili na kreiranje programa dnevne bolnice usmjerenog upravo osobama s problemom ovisnosti o internetu i članovima njihovih obitelji.

'Do pokretanja dnevne bolnice za ovisnost o internetu došlo je spontano, kao odgovor na novonastalu potrebu društva za tretmanom ove ovisnosti suvremenog doba. U svijetu je ovakva praksa prisutna dulji niz godina, a kod nas je tek u začetku. 

Ravnatelj bolnice, docent Igor Filipčić, i dr. Davor Bodor, koji je dosad vodio dnevne bolnice za ovisnost o alkoholu i kockanju, dali su vjetar u leđa pokretanju ovog programa', rekla je tportalu dr. Irena Rojnić Palavra, članica tima odgovornog za pokretanje dnevne bolnice.

Dr. Rojnić Palavra je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranila temu doktorata suicidalnost i heteroagresivnost ovisika o alkoholu i ovisnika o opijatima s obzirom na komorbidnu ovisnost o internetu. Istraživanje na tu temu je u tijeku.

Problem ovisnosti o internetu je u porastu

Procjena o 130 tisuća ovisnika o internetu u Hrvatskoj starih između 20 i 30 godina, koju je ranije iznijela u javnost, datira iz 2009. godine,  a na nju se pozivaju domaći autori Zlatko Miliša i Mirela Tolić u svom radu objavljenom 2010. Dio autora došao je do sličnih zaključaka, dio nije, moguće zbog različitih metodologija istraživanja. 

'Uvijek naglašavamo kako, obzirom na nedostatak usuglašenih dijagnostičkih kriterija, procjene treba izricati s oprezom, a brojke analizirati unutar konteksta.  Senzacionalistički naslovi nisu potrebni, no da je problem u porastu to je sigurno, naročito u mlađoj populaciji. Sve zanima koja je točna brojka, no nju na žalost još ne znamo. To bi podrazumijevalo da imamo registar oboljelih, što nije slučaj', kaže dr. Rojnić Palavra.

Na novim prostorima dnevne bolnice se radi već neko vrijeme. Projekt je trenutno u fazi finalizacije.  'Bit će to moderan kompleks s prostorijama posebno dizajniranim za provođenje različitih vrsta terapije, i to van bolničkog kruga. To je izvrsno jer smanjuje osjećaj stigmatiziranosti i povećava suradljivost', kaže dr. Rojnić Palavra.

Dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o internetu konceptualno je slična drugim takvim bolničkim odjelima. Nema klasičnog ležanja u bolnici već pacijent svakog dana po završetku programa odlazi kući i vraća se sutradan na nastavak liječenja. 

Sadržajno je utemeljena na suvremenim psihijatrijskim saznanjima iz područja adiktologije, naročito ovisnosti o kockanju koja je najsličnija ovisnosti o internetu, obzirom da je zajednički nazivnik nepostojanje psihoaktivne supstance. 

Razlikuje se po tome što apsolutna apstinencija kod ovisnosti o internetu najčešće pada u vodu jer je internet postao sastavnim dijelom modernog života i sredstva za rad.  'Uspostavljanje kontrole nakon što ju čovjek jednom izgubi bit će veliki izazov i za pacijente i za nas. Liječnici koji će raditi u ovoj dnevnoj bolnici uže se bave bolestima ovisnosti no treba naglasiti da su oni samo dio multidisciplinarnog tima', pojašnjava dr. Rojnić Palavra.

Kako prepoznati ovisnost o internetu?

Tko bi se trebao obratiti za pomoć?

Sve punoljetne osobe koje osjećaju kako imaju problem s prekomjernim korištenjem internetskih sadržaja ili ih na to upozoravaju njima bliske osobe mogu se javiti u bolnicu Sveti Ivan na inicijalnu timsku obradu, nakon čega će potreba za daljnjim tretmanom biti potvrđena ili odbačena. 

No, ukoliko se radi o gubitku kontrole nad vremenom provedenim na internetskim sadržajima koji ne uključuju školske ili poslovne aktivnosti, ukoliko osoba žudi za internetom u trenucima kada nije u mogućnosti pristupiti internetu, ukoliko se pojave problemi u međuljudskim odnosima, zakazivanje u školi, na poslu ili psihičke smetnje poput anksioznosti, depresije, nesanice... Tada treba potražiti stručnu pomoć putem obiteljskih liječnika. 

'Širina znanja kojima raspolažu i poznavanje povijesti čitavih obitelji o kojima skrbe stavlja ih u poziciju da mogu kompetentno zaključiti da nekome treba psihijatrijska pomoć', uvjerena je dr. Rojnić Palavra.

Prije no što se vijest o pokretanju dnevne bolnice za ovisnike o internetu pojavila u medijima ljudi su povremeno pitali liječnike u bolnici Sveti Ivan za savjet vezan uz te probleme. Sad telefoni puno češće zvone, što u bolnici tumače kao znak da su na pravom tragu. 

'Obzirom da je ovo bolest primarno mlađe populacije, očekujemo da ćemo se s njima najčešće susretati. No nikoga nećemo odbiti - dapače - a naročito je važno upozoriti na potrebu uključivanja članova obitelji u proces liječenja', zaključuje dr. Irena Rojnić Palavra.