ISPROBALI SMO

Kamera Samsung Galaxy - dobar spoj dva svijeta

12.12.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Android kamera Galaxy još uvijek nije spoj koji nudi najbolje od dva svijeta. No, Samsung se tom idealu dovoljno približio i podigao prečku visoko za sve koji se odluče slijediti ga

Android kamera Galaxy konceptualno je postavljena slično kao pametni telefoni. Dok je kod većine smartphonea osnovna ideja bila proširiti i obogatiti funkcionalnosti telefona do granice nakon koje više nije jasno kad prestaje mobitel i počinje mini računalo (plus uređaj za reprodukciju multimedije, plus konzola za igranje, plus...), Samsung je istu postavku odlučio isprobati s digitalnim fotoaparatom.

Zamislili su da ćete ga nositi na putovanja i koristiti ne samo za fotografiranje i brzo bežično dijeljenje fotki - na društvenim mrežama putem ili izravno s prijateljima, bilo putem mreže 3G/4G, Wi-Fija ili Bluetootha - već i za, recimo, pronalaženje korisnih informacija, snalaženje u nepoznatom gradu, pa i obavljanje posla na brzinu. Uređaj koji će pružiti osnovne mogućnosti tableta (pa i pametnog telefona), a da se pritom ne žrtvuje previše kvalitete digitalca.

Jesu li uspjeli u tome? Nakon tjedan dana druženja s kamerom, dojma sam da jesu. Kamera Galaxy još uvijek nije spoj koji nudi najbolje od oba svijeta. No, Samsung se svojim prvim pokušajem tom idealu dovoljno približio za potrebe većine korisnika i podigao ljestvicu visoko za sve koji se odluče slijediti ga.

Neće ih manjkati, vjerujem, jer se križanac pokazao kao koristan i zabavan uređaj, čije ćemo krajnje domete tek otkrivati u godinama koje dolaze.

No, krenimo redom. Dimenzije uređaja, kojeg je za testiranje ljubazno ustupio Samsung Hrvatska, su 128,7x70,8x19,1 milimetara. Dovoljno je mali da ga se može nositi u stražnjem džepu hlača, ako ne nosite neki naročito uzak kroj i ako vam se da paziti da ne sjednete na njega. Teži 300 grama, što znači da ga komotno možete koristiti i samo jednom rukom.

Iako je napravljen uglavnom od plastike, ugodan je na dodir. Dizajn je minimalistički, gotovo spartanski i dobro ergonomski osmišljen - prvih dana testiranja koristio sam ga bez većih problema, iako mi je desna ruka (kojom inače pišem) bila u longeti nakon pada s bicikla.

Na kućištu postoje samo četiri tipke za upravljanje - dugme za uključivanje i isključivanje, za aktiviranje bljeskalice, okidanje te za zumiranje. S lijeve strane naći ćete zvučnike, s desne ulaze za slušalice ili mikrofon (3,5 milimetara), mikro USB 2.0 i alkicu za uzicu. Bljeskalica je smještena na standardnoj poziciji, na gornjem lijevom dijelu kamere.

S donje strane dio prostora dijele utori za bateriju, mikro SIM i mikro SD karticu te ulaz za mikro HDMI, dok je pored njih utor za stalak. Tu sam naišao na prvi problem - utor za SIM je prilično sitan i smješten tako da često morate izvući bateriju ne biste li uspjeli smjestiti karticu. To je moglo i trebalo biti spretnije riješeno.

Bateriju se može ponovno napuniti i zamijeniti. Kapacitet joj je 1.650 mAh. Pod punim pogonom (Wi-Fi, GPS i druge značajke za koje je poznato da su žderači struje nisam ni gasio), uz intenzivno fotkanje, snimanje videa, surfanje i dijeljenje, potrajala je desetak sati. Napunila bi se za nešto više od tri sata, neovisno o tome jesam li je punio preko USB-a i računala ili izravno iz utičnice.

Kapacitativni zaslon je tipa HD Super Clear LCD osjetljiv je na dodir, dijagonale 4,8 inča (12,1 centimetar), razlučivosti 720x1.280 piksela. Davao je sliku živih boja i visoke oštrine, vrlo dobro reagirao na dodir, čak i nakon što bi se umrljao nakon duljeg korištenja.

Da je nešto manji, vjerujem da bi bilo više mjesta za hvat ruke i manje nenamjernog pokretanja aplikacija. No, ne mogu reći da je to bila velika prepreka.

Što se fotografskog dijela tiče, nudi senzor BSI CMOS veličine 1/,2'', s pozadinskim osvjetljenjem, razlučivosti 16,3 megapiksela. Fokalna dužina je 4,1 ~ 86,1 milimetar, otvor blende 2,8 (W) ~ 5,9 (T), brzina zatvarača 1/8 ~ 1/2.000 s (auto) i 16 ~ 1/2.000 s (ručno), a optički zum 21x, s optičkom stabilizacijom slike.

Pogoni ga četverojezgreni procesor Cortex-A9, radnog takta 1,4 GHz. Ima osam GB memorije (od čega će vam za fotografije, video i ostalo na raspolaganju biti nešto manje od četiri), što je moguće proširiti do 64 GB uz pomoć kartice mikro SD te jedan gigabajt RAM-a.

Koristi friškije izdanje operativnog sustava - Android Jelly Bean 4,1 - s mogućnošću nadogradnje na kasnije inačice. Većinom je dobro lokaliziran za hrvatsko tržište, iako ima iznimki (poput, primjerice, glasovnog upravljanja), za koje bi bilo dobro da s vremenom nestanu.

Dolazi s ugrađenom aplikacijom za Instagram i, pomalo neočekivano, Dropbox, što će razveseliti korisnike tog servisa u računalnom oblaku jer će im olakšati sinkronizaciju i smanjiti potrebu za podebljanjem kapaciteta memorijskim karticama.

Za snalaženje na kameri Galaxy trebat će vam nekoliko minuta, čak i ako nikad niste koristili uređaj pogonjen Androidom. Softver je prilično intuitivan, napravljen tako da se do svega što trebate možete doći u nekoliko klikova, tapkanja ili povlačenja. Iznimka je bila jedino bljeskalica, čije opcije nije bilo tako jednostavno pronaći.

Dio posvećen upravljanju fotoaparatom/videokamerom oslanja se više na slikovne, nego tekstualne upute. Na raspolaganju su četiri osnovna modaliteta rada, u rasponu od običnog idiota do opcije koja nudi ručno podešavanje otvora blende, duljine ekspozicije i drugih funkcionalnosti koje će zanimati naprednije fotografe.

Doduše, ako ste potonje navikli raditi s fizičkim objektivom, pripremite se na frustraciju privikavanja na ugađanje tapkanjem po zaslonu.

Svaki od dva modaliteta između tih krajnosti nudi više opcija s unaprijed određenim postavkama za različite situacije i uvjete snimanja (recimo, u pokretu, pri slabom osvjetljenju, makro...), odnosno opcija pomoću kojih ćete s fotografije ukloniti crvene oči ili bubuljice na licu, odabrati najbolju u nizu fotografija i tome slično. Kako rezultat daje opcija makro (bez bljeskalice), možete vidjeti na fotografiji neposredno iznad ovog teksta.

Modaliteti traže nešto vremena za snalaženje, ali fotografiranju manje vičnim korisnicima (ili onima kojima se jednostavno ne da previše razmišljati) bit će korisni.

Iako s operativnim sustavom nije bilo većih problema, u par navrata se smrznuo ili slabije reagirao kad bi baterija bila pri kraju (na oko deset posto kapaciteta), što je bilo iritantno. Problema bi nestalo nakon punjenja i ponovnog pokretanja.

Kvaliteta fotografija nije bila uvijek vrhunska, no uglavnom je bila prilično dobra. Kamera brzo fokusira i zumira, odmah reagira na pritisak na okidač, onaj na zaslonu ili fizički. Stabilizacija slike je odlično radila čak i pri punom zumiranju, iako će u takvim situacijama dobro doći čvrsti oslonac za ruku ili stativ.

Bilo je zabavno upravljati fotoaparatom glasom - mijenjati zum, uključivati bljeskalicu i slično. Nema puno dostupnih opcija i nisu na hrvatskom, ali svejedno su fora. Ako vam nije problem razgovarati s digitalcem u javnosti, naravno.

Kad smo već kod razgovora, teoretski bi se dalo koristiti ga i kao mobitel. U vrijeme testiranja Viber nije nudio inačicu koju bi se moglo instalirati na kameru, pa nisam uspio isprobati kako bi to doista funkcioniralo. No, kako ima ulaz za mikrofon/slušalice, vjerojatno je samo pitanje vremena kad će se početi masovnije koristiti i u tu svrhu.

Ipak, najveća prednost kamere Galaxy su lakoća i brzina dijeljenja snimljenog materijala. Povezivanje putem Wi-Fi-ja i mreže 3G, koje ćete vjerojatno najčešće koristiti, radilo je besprijekorno. Ima okvirni pregled troškova, a možete postaviti i upozorenje ako se približite granici koju dopušta vaš podatkovni plan (i novčanik).

Fotografija koju okinete u nekoliko će se klikova naći na Facebooku, računalu ili drugom fotoaparatu koji podržava istu tehnologiju. Ako želite, možete ju prije toga na brzinu obraditi s osnovnim setom alata ili pomoću aplikacija s filterima. Zbog toga se može očekivati kako će prve kupce naći među onima koji su skloni podijeliti s okolinom svaki zabilježeni trenutak.

No, ima tu prostora i za širenje u profesionalnije vode. Uz bolju integraciju s, recimo, Wordpressom, blogeri bi dobili priliku obogatiti postove fotografijama i videozapisima, a nije nezamislivo ni da ovaj uređaj nađe svoje mjesto i u novinskim redakcijama, naročito u online medijima.