nije jednostavno

Kako umjetnoj inteligenciji postaviti prava pitanja? Stiže pomoć

15.05.2023 u 10:18

Bionic
Reading

Korisnici će umjetnoj inteligenciji morati naučiti postavljati prava pitanja, pri čemu će im, u slučaju Googlea, pomoći umjetna inteligencija

Najveći problem s nadolazećom erom umjetne inteligencije je što ne znamo često ne znamo što je pitati. Google je tijekom nedavne demonstracije Duet AI-ja, kolekcije alata koji će postojati unutar Gmaila, Docsa i drugih aplikacija predstavio Sidekick, značajku koja korisnicima proaktivno nudi primjere upita koji se mijenjaju zavisno o dokumentu kojeg obrađuju. Drugim riječima, umjetna inteligencija će nas učiti kako razgovarati s umjetnom inteligencijom.

Kasnije je u prezentaciji Google predstavio i nove rezultate pretrage pod imenom Search Generative Experience, generativno iskustvo pretrage ili SGE. SGE uzme bilo koje pitanje koje ste ukucali u traku za pretragu i napravi minijaturno izvješće ili 'sliku' na gornjem dijelu ekrana. Na donjem su dijelu te slike potencijalna dodatna pitanja.

Za ljude koji su navikli pisati upite pomoću koda ili uz pomoć trikova koji zaobilaze sveprisutni Googleov SEO koji stranice aranžira prema fiksnom setu parametara, generativna umjetna inteligencija integrirana u pretragu mogla bi predstavljati problem. Umjesto kratkih i konciznih uputa s otvorenom interpretacijom korisnici će davati složene rečenice koji detaljno opisuju ono što se traži. Premda ovakav način korištenja internetske pretrage 'ima više smisla', on stvara lako zamisliv scenarij u kojem 'razgovor' sa sustavom za pretragu može rezultirati napadom anksioznosti.

Razgovor s generativnom umjetnom inteligencijom traži čim detaljniji opis teme koji modelu daje jako malo mjesta za manevar. 'Morate ga držati za ruku i morate mu reći sve što od njega tražite', komentirala je Vergeova autroica Victoria Song u kratkom osvrtu na vlastito iskustvo s novim sustavima. Trik kod generativne umjetne inteligencije nije u tome što je pitate, već u načinu na koji to radite - ako zatreba, istu stvar ćete je morati pitati na nekoliko različitih načina. Čudno, znamo.

Na koncu dana, ovo što smo opisali je ChatGPT. Google generativni AI planira gurnuti korak dalje. Duet AI će početi povlačiti kontekstualne podatke iz vaših emailova i dokumenata i pokušati vam ponuditi ono što tražite. SGE je dizajniran da postavlja pitanja koje biste trebali postaviti vi - čak i ako ona nemaju 'točan' odgovor - te onda očekivati od vas što ćete pitati sljedeće.

Kako bi ovakav intuitivan AI proradio, programeri ga moraju izgraditi kao sustav koji zna koja pitanja postaviti korisniku kako bi mu taj korisnik postavio prava pitanja.

Ovim se vraćamo na otvarajuću izjavu ovog članka - ljudi ne znaju što tražiti od umjetne inteligencije, a kako stvari stoje, umjetna inteligencija će im pri tome pomoći.