jim green

Još mu traže dostojnog nasljednika: Glavni NASA-in znanstvenik najavio mirovinu

21.09.2021 u 06:58

Bionic
Reading

NASA-in glavni znanstvenik i jedan od najzaslužnijih ljudi za popularizaciju međunarodnih istraživanja svemira najavio je odlazak u mirovinu početkom 2022.

NASA-u uskoro napušta glavni znanstvenik Jim Green, prominentni djelatnik u agenciji koji je nakon više od 40 godina radne ere najavio odlazak početkom 2022. Svoju je karijeru započeo stvaranjem NASA-ine verzije interneta pod imenom Space Physics Analysis Network, no najpoznatiji je po nadgledanju NASA-inih svemirskih istraživanja u posljednjih 15 godina, piše Engadget.

Plodna karijera

Green je svoju karijeru u NASA-i započeo u Odjelu za fiziku magnetosfere u Centru za letove u svemir Marshall. Nakon što je pomogao razviti i voditi spomenuti Space Physics Analysis Network od 1985. do 1992. bio je na mjestu voditelja Nacionalnog podatkovnog centra za svemirske znanosti (National Space Science Data Center, skraćeno NSSDC) u Centru za svemirske letove Goddard.

svemirska čarolija

Prekrasan pogled u svemir: Ovo su neke od najljepših fotografija dubokog svemira koje je snimio Hubble

Pogledaj galeriju

Green je od 1992. do 2005. proveo na mjestu šefa Ureda za podatke o svemirskim znanostima, kad je postao voditeljem Ureda za podršku znanstvenim prijedlozima. Tijekom rada u Goddardu, bio je pomoćni istražitelj i zamjenik znanstvenika za projekte misije IMAGE.

Napisao je preko sto znanstvenih članaka, uključujući one vezane uz magnetosfere Zemlje i Jupitera, kao i 50 članaka o raznim aspektima podatkovnih sustava i mreža. Green je 2006. postao direktorom odjela za planetarne znanosti u sjedištu NASA-e te je u toj ulozi služio kao glasnogovornik za NASA-ine planetarne misije.

Tijekom njegovog vođenja Odjela za planetarne znanosti izvršen je niz misija, uključujući New Horizons (slanje sonde na Pluton), MESSEGNER (sonda poslana na Merkur), Juno (sonda poslana na Jupiter), Grail A i Grail B (misije na Mjesec), sondu Dawn prema Vesti i slijetanje rovera Curiosity na Mars.

ASTRONOMIJA

[FOTO] Postoji nada: Pobrojali smo neobična mjesta u našem sustavu koja možda kriju život

Pogledaj galeriju

Green je 1988. dobio nagradu Arthur S. Flemming za dostignuća koja pomažu federalnoj vladi te japansku nagradu Kotani 1996. za uspješno međunarodno rukovođenje i organizaciju znanstvenih podataka. Također je tijekom TED govora u 2015. govorio o mjestima u našem sustavu koja najvjerojatnije skrivaju život, a pomogao je i u radu na filmu 'Marsovac'.

Godine 2018. NASA-in administrator Robert Lightfoot imenovao je Greena glavnim NASA-inom znanstvenikom.

S obzirom na brojna profesionalna dostignuća, još nije jasno tko će naslijediti Greena, premda je on sam rekao da će agenciji pomoći pri potrazi. Ono što će ostaviti iza sebe brojne su dovršene misije, kao i približavanje znanstvenih dostignuća široj javnosti - pomogao je objasniti zašto bismo se trebali zanimati za Curiosity, New Horizons i ostala neobična svemirska vozila te inspirirao nadolazeću generaciju znanstvenika.