TEHNO SAVJETI

Je li moguće spojiti dva korisnička računa na Facebooku? Ne baš, ali evo što možete učiniti

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 10.10.2020 08:03
  • Objavljeno 10.10.2020 u 08:04
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: LoboStudioHamburg

Ako baš morate stari korisnički račun na Facebooku zamijeniti novim, naoružajte se strpljenjem i pripremite na puno ručnog rada

Facebook ne nudi način automatskog spajanja kontakata, fotografija, statusa i drugih podataka iz dva korisnička računa u jedan. Ako to zbog bilo kojeg razloga želite ili trebate napraviti, morat ćete to učiniti ručno.

Evo uputa kako to možete učiniti.

Preuzmite svoje podatke s Facebooka odjednom

Ovaj bi postupak mogao potrajati, ali je nužan kako bi imali minimalnu sigurnosnu kopiju (backup) odlučite li deaktivirati ili obrisati svoj korisnički račun. Na žalost, neće biti naročito koristan pri povratu podataka.

Otvorite Facebook, pa Settings i potom Security. Odaberite u izborniku lijevo Your Facebook Information i kliknite View pa Download Your Information.

Otvorit će se stranica s koje možete preuzeti svoje podatke i dobiti kopiju sadržaja koje ste dijelili na Facebooku. Kako bi preuzeli sve podatke, pod Data Range odaberite All of my data, pa Format, Media Quality i potom Create File.

Ovisno o tome koliko ste objavljivali i koliko ste dugo na Facebooku, moglo bi proći i nekoliko sati prije no što preuzimanje završi. Za svaki slučaj preuzmite svoje fotografije i video zapise s Facebooka još jednom zasebno.

Vratite svoje kontakte

Ne možete automatski vratiti sve svoje kontakte u novi korisnički račun već ćete to morati učiniti ručno. Taj postupak teoretski možete ubrzati tako što ćete unijeti kontakte sa svog pametnog telefona.

  • Otvorite aplikaciju Facebook za operativni sustav Android ili iOS.
  • Kucnite sličicu s tri vodoravne crte u gornjem desnom kutu, otvorite Settings pa Media and Contacts i uključite Continuous Contacts Upload.

Vratite podatke o korisničkom računu pri Facebooku

Na žalost, ne postoji način kako ubaciti vaše arhivirane podatke sa starog na novi korisnički račun pri Facebooku. Što god želite vratiti morat ćete to učiniti (polu)ručno.

Što vam je na raspolaganju? Možete ponovno dodati svoje kontakte, ponovno učitati fotografije, ponovno označiti prijatelje na fotografijama, pridružiti se grupama čiji ste član bili, dodati aplikacije, postaviti postavke...

Što ćete izgubiti?

Osim vremena? Pa, dosta toga. U nepovrat će otići cijela povijest Timelinea i News Feeda, uključujući objave i fotografije na kojima ste bili označeni, sve lajkove koje ste dodijelili i primili, grupe čiji ste bili članovi, postavke privatnosti i druge... U stvari, možete sa sobom ponijeti samo fotografije i kontakte.

Deaktivirajte ili zatvorite stari korisnički račun pri Facebooku

Prije no što posegnete za deaktivacijom ili zatvaranjem postavite novi korisnički račun za administratora grupa ili stranica kojima upravljate kako ne biste izgubili pristup njima.

Nakon što ste to riješili, preuzeli sve podatke i sigurni ste kako želite ukloniti stari korisnički račun, ulogirajte se u njega i na stranici Delete Account napravite što treba napraviti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!