u duljem izlaganju

Istraživanje pokazalo: Plavo svjetlo sa zaslona može narušiti vid

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 17.08.2018 08:49
  • Objavljeno 17.08.2018 u 08:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Plavo svjetlo, s kraćom valnom duljinom i više energije u usporedbi s drugim bojama, može postupno oštetiti oči. Kako ga oko ne može blokirati ili odbiti, nužno je izbjegavati dulja izlaganja ili nositi sunčane naočale koje mogu filtrirati ultraljubičasto zračenje i plavo svjetlo te izbjegavati koristiti uređaje koji emitiraju plavo svjetlo po noći

Sveučilište Toledo u Sjedinjenim Državama provelo je istraživanje o utjecaju izlaganja plavom svjetlu zaslona pametnih telefona, laptopa i drugih digitalnih uređaja na rožnicu oka.

Otkrili su kako dulje izlaganje oka plavom svjetlu potiče stvaranje otrovnih molekula u fotoreceptorima, stanicama oka osjetljivima na svjetlo koje se ne regeneriraju. Njihovo odumiranje za posljedicu može imati ubrzani razvoj degeneracije makule, neizlječivog stanja koje značajno slabi vid.

U Sjedinjenim Državama to je stanje jedno od glavnih uzroka sljepila povezanog sa životnom dobi. Ne izaziva potpuno sljepilo, ali može uvelike otežati svakodnevne aktivnosti poput čitanja i prepoznavanja lica.

VODIČ ZA RODITELJE

Klinci su vam opsjednuti Fortniteom? Pobrojali smo sve što trebate znati o najpopularnijoj videoigri na svijetu

Pogledaj galeriju
5

Kad su istraživači uveli molekule rožnice u druge vrste tjelesnih stanica kao što su stanice raka, srca i neuroni, ustanovili su kako su potonje stanice također odumrle po izlaganju plavom svjetlu nakon što su molekule rožnice generirale otrovnu tvar, prenosi Guardian.

Plavo svjetlo, s kraćom valnom duljinom i više energije u usporedbi s drugim bojama, može postupno oštetiti oči. Kako ga oko ne može blokirati ili odbiti, nužno je izbjegavati dulja izlaganja ili nositi sunčane naočale koje mogu filtrirati ultraljubičasto zračenje i plavo svjetlo te izbjegavati koristiti uređaje koji emitiraju plavo svjetlo po noći.

Postoji molekula alfa-tokoferol, prirodni antioksidant prisutan u oku i ostatku tijela, koja može spriječiti odumiranje stanica, ali je bespomoćna pri procesima starenja i kod onih čiji je imunitet potisnut.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!