FPS-OVCI POČUJTE

Isprobali smo gejmerske slušalice Siberia 200

19.05.2016 u 06:58

Bionic
Reading

SteelSeries Siberia v1 i v2 su uistinu bile među vrlo popularnim slušalicama za igrače, no dolazak modela v3 uzrokovao je negodovanje dijela zajednice. Kontrole su se stanjile (ostao je tek 'mute' prekidač) te premjestile s integriranog kabela na slušalice, a bas za 50mm zvučnike nije bio naročito izražen. Što onda na stol donosi Siberia 200?

Upravo je Siberia 200 nasljednik vrlo popularnog modela Siberia v2. Oni koji su se žalili na drugačiji (ali ponešto udobniji) dizajn modela v3 definitivno bi mogli potražiti utjehu jer je osnovni izgled u svim važnijim elementima tek dorađen u odnosu na v2 – uz dodatak sedam prilično kul boja.

Konstrukcija slušalica tako ostaje plastična, ali SteelSeries tvrdi da su posebno radili na izdržljivosti novog modela. To vrijedi za pucanje strukture, ali i prekid rada jednog od zvučnika i mikrofona kod prethodnika. Siberia 200 ostaje vrlo lagana za nošenje na glavi čak i tijekom maratonskog igranja, a problem s nošenjem mogu imati tek oni natprosječno velike glave. Naglavni dio, barem riječima proizvođača, kompletnu masu slušalica ravnomjerno raspoređuje po glavi, no to ponajviše ovisi o njenom obliku. U svakom slučaju, zahvaljujući maloj masi, šansa za neudobnost je svedena na minimum.

Jastučići izgledaju (pre)tanki, ali dobro prianjaju uz glavu i solidno izoliraju zvuk. Fleksibilni mikrofon se krije u lijevoj slušalici i lako se izvlači, a SteelSeries je odlučio vratiti i kontrole glasnoće uz mute prekidač na kabel.


Što je sa zvukom? Pa on je tek prosječan za cijenu od 600 kuna, za koliko se mogu naći primjerci modela Siberia 200. Najveće razočaranje je zapravo mikrofon jer usprkos kakvim-takvim nazivnim karakteristikama (odziv 50-16.000Hz, osjetljivost -38dB i impedancija 2.200 Ω), jednostavno čini glas kao provučenim kroz kakav filtar. Uz to bez problema kupi i neželjene zvukove sa strane, čak i kada je osjetljivost smanjena. Možda je posrijedi tek naviknutost na zaseban i kvalitetan mikrofon, ali ljubitelji TeamSpeaka i drugih rješenja za komunikaciju u igrama trebali bi biti koliko-toliko zadovoljni.

Zvuk iz 50mm zvučnika u slušalicama jest nešto bolji u odnosu na stariji model. Raniji problem bio je bas – teško je kreirati slušalice koje su dobre i za igranje svih naslova i za slušanje glazbe (ili gledanje videa). Siberia 200 donosi blago, ali sigurno poboljšanje u zvučnoj slici kad je riječ o niskim tonovima – no opet, ne treba očekivati bas od kojeg (khm, ugodno) iskaču oči.

Siberia 200 predstavlja poboljšanje vrlo popularnog modela Siberia v2, no još uvijek je teško govoriti o slušalicama koje će moći ugrabiti svi i za sve situacije. Pucačine iz prvog lica u kojima je bitno istovremeno čuti korake i eksplozije veselo će opremiti ove slušalice odgovarajućom kvalitetom zvuka, o čemu svjedoče i brojni poznati igrači s natjecanja. Iako su posrijedi i sponzorstva, FPS-ovci znaju što im odgovara. Uglavnom, riječ je o vrlo funkcionalnim slušalicama od kojih ipak ne treba očekivati čuda kad je riječ o drugim žanrovima ili slušanju glazbe.

Kome je bitan i dizajn, vrijedi reći da je Siberia 200 bojama donijela dašak svježine u sad već postariji (ali funkcionalan) oblik. Kabel je gumiran, dužine 1,8 metara i dolazi s adapterom za mobilne uređaje. Za buduće modele se valja tek nadati da će SteelSeries uskoro početi ugrađivati kvalitetnije mikrofone u slušalice ovog ranga.