MALI DIV

Isprobali smo Galaxy Note 3 i oduševljeni smo

09.06.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Trojka je brža, tanja i dopadljivija od svog prethodnika, ali nije velik korak naprijed. Glavni adut krije se u kombinaciji većeg zaslona i stilusa

Kako je dimenzija 151,2 puta 79,2 puta 8,3 mm, još uvijek je riječ o ogromnom, kabastom pametnom telefonu koji nećete rado nositi u džepu hlača ili jakne i nećete ga koristiti jednom rukom, osim ako niste u kategoriji kandidata za prvu momčad Cibone ili Zadra.


'Vadi' ga to što teži (tek) 168 g, stoga ga se može dulje držati bez napora.

Nakon izleta u zaobljeniji izgled s dvojkom Samsung se s trojkom vratio četvrtastijem dizajnu, sličnijem jedinici, ali s prepoznatljivim elementima S4, poput ruba od kromirane plastike i fizičkim dugmetom Home uz koje su dva kapacitativna za meni i nazad (back).

Promjena koja se osjeti

Najveća promjena je opipljiva. Doslovno. Note 3 prvi je Samsungov telefon sa stražnjim dijelom prekrivenom gumificiranom plastikom koja izgledom i na dodir djeluje kao lažna koža. Ima čak i lažne šavove, što je nešto čega se valjda jedino u Aziji mogu dosjetiti.

Priznajem, bio sam skeptičan prema toj inovaciji, sve dok nisam uređaj dobio u ruke na nešto dulje vrijeme. Činilo mi se da su se odlučili na to ne bi li mobitelu dali auru (kvazi)luksuznog (što u startu smrdi na pokušaj cijeđenja više novca no što objektivno vrijedi i/ili prikrivanja slabosti).

Nije, naravno, isključeno to da su dizajneri u Samsungu imali i te motive kad su osmišljavali ovaj dodatak trojci. No dobar je štos. Lijepo izgleda i ugodan je na dodir, čak i nakon duljeg korištenja, a i manji su izgledi da će mobitel iskliznuti iz ruke ili skliznuti s kakve druge glatke površine.

Da sam morao naslijepo pogađati što držim, isključivo temeljem iskustva sa stražnjom stranom uređaja, pomislio bih da je u pitanju mali rokovnik. Nije nemoguće da su u Samsungu upravo to i htjeli jer s uređajima poput Notea 3 i ciljaju na kupce koji traže njihovu digitalnu inačicu.

Velik za većinu ruku (klikni za uvećanje)


Veća i jača kamera

Iako ima veći zaslon od prethodnika (5,7 inča, odnosno 14,4 centimetra), trojka ne djeluje krupnije. Tom dojmu pomaže to što je uža i tanja od dvojke, što ujedno olakšava baratanje ne tako malim uređajem. Ipak, ako ne spadate među dvometraše s ogromnim rukama, ne očekujte da ćete je koristiti jednom rukom.

Sam zaslon nadograđen je na puni HD Super AMOLED, razlučivosti 1920 puta 1080 p, prekriven Gorilla Glassom. Živih je boja, oštrih kontrasta i brzo reagira na dodir. Osjetljivost zaslona može se povećati, a to funkcionira prilično dobro. Vidjet ćete što prikazuje iz svih kutova i u gotovo svim uvjetima osim jakog podnevnog sunca, kad se pretvori u mutno sivoplavo ogledalo. Dobro, pretjerujem malo, no ne previše.

U odnosu na dvojku, stražnja kamera je jača (13 umjesto osam megapiksela), ali bez danas sve popularnije optičke stabilizacije slike. I bez te značajke solidno će odraditi posao u različitim uvjetima, a fotke možete obraditi, doraditi, promijeniti i začiniti pomoću niza alata, među kojima mi je najzabavniji bio onaj koji fotografijama dodaje elemente virtualne stvarnosti.

Možete prepustiti trojci da sama odredi postavke za snimanje ili se sami pozabaviti njima. Što se videa tiče, može snimati u visokoj razlučivosti (4K), što bi moglo biti zanimljivo ako se snimanjem mislite baviti na razini ponešto višoj od amaterske. Da biste mogli koristiti tu značajku, morate je aktivirati - početna rezolucija je 1080 p.


TouchWiz je malo naporan

Note 3 dolazi s Androidom 4.3 Jelly Bean, no dobio je nadogradnju na Kitkat upravo na zadnji dan testiranja, tako da ćete ga moći unaprijediti čim ga kupite.

Ako ste već koristili Samsungove uređaje, sučelje TouchWiz neće ponuditi veća iznenađenja. Bitna novost je nekoliko aplikacija koje podržavaju S Pen.

Ukoliko niste, moguće je da ćete se malo pogubiti u početku jer neke često korištene aplikacije (poput recimo Gmaila) nisu tamo gdje ih inače možete naći. Tako su Googleove i Samsungove aplikacije grupirane i smještene pod zajedničku ikonicu na koju morate kliknuti kako biste došli do njih. Time su oslobodili više prostora na početnom zaslonu, ali i tjeraju korisnike na bespotreban korak više, ako mene pitate. Ali čovjek se na svašta navikne.

Raznobojan (klikni za uvećanje)


Općenito, TouchWiz će vas natjerati na puno učenja želite li izvući maksimum iz nativnih aplikacija i mogućnosti koje nudi.

Po početnim postavkama, TouchWiz je glasno i živahno sučelje koje će se oglasiti gotovo svaki put kad nešto napravite. Ima ljudi kojima je to simpatično, siguran sam, no meni nije. Dva su zvuka naročito iritantna - onaj koji podsjeća na pad kamena u vodu i zviždanje koje prati obavijesti. Srećom, daju se isključiti.

Sa značajkom koja omogućuje upravljanje pomoću praćenja očiju bilo je problema. Moguće zbog toga što nosim naočale, iako se nije puno bolje ponašala ni kad bih ih skinuo. Slično je bilo i s upravljanjem gestama. Iako, istini za volju, nisam uvjeren da bih ih puno koristio čak i da su bile potpuno funkcionalne.

Opcija koja omogućuje korištenje više prozora odjednom druga je priča. Upogonio sam je bez teškoća te koristio rado i često. Pokazala se vrlo korisnom u situacijama kad trebam istovremeno pratiti dva izvora informacija, što se događa razmjerno često.

Šteta je to što bi pri korištenju ove značajke rad mobitela bio ponešto sporiji, a aplikacije znale zapinjati na rubu smrzavanja.

Odličan za skiciranje

U Samsungu su dodali značajku Air Command, pomoću koje brzo dođete do osnovnih aplikacija za stilus čim ga izvučete, a koje možete aktivirati bez dodirivanja zaslona. Praktično ako vam zatrebaju, jednostavno za zanemariti ako želite nešto drugo.

Dobro će doći ako želite, primjerice, zabilježiti nešto na brzinu - recimo, broj djevojke koju ste upoznali - i svoju žvrljotinu prebaciti u digitalni oblik te pohraniti. Za više od toga S Pen još nije spreman.

Pen Window u opisu zvuči fora: nacrtate kvadrat bilo gdje na ekranu i onda u njega smjestite jednu od osam aplikacija (digitron, sat, kontakti i YouTube su neke od njih). Možete mu mijenjati veličinu, pomjerati ga te smještati jedan preko drugog. Možda je to pitanje ukusa i preferencija, ali meni nije sjela jer je nespretna za korištenje. Jednostavnije je bilo otvoriti aplikaciju koju bih zatrebao, pa se vratiti.

Isto bih mogao reći i za mogućnost prepoznavanja rukopisa. Note 3 nije imao problema s brojkama i velikim slovima, ali nije mu išlo s rukom pisanim tekstom, osim ako se nisam baš jako trudio, kao da se bavim krasopisom. Tipkovnica se pokazala bržim i preciznijim načinom unosa.

S druge strane, odličan je za skiciranje i crtanje. Upravo u tome najviše do izražaja dolazi kombinacija velikog zaslona i S Pena, uz adekvatnu softversku podršku u vidu nativnih aplikacija, koja otvara niz mogućnosti korištenja. Podjednako mogu zamisliti svoje prijatelje arhitekte i crtače stripova kako ga koriste za nešto što treba obaviti s nogu i na brzinu - recimo, zabilježiti ideju.


Sjajna podrška za 4G

U ovom su modelu četverojezgreni procesor Snapdragon 800 na 2,3 GHz i GPU Adreno 330 podržani s tri gigabajta RAM-a, što je više nego dovoljno i za intenzivno korištenje. Na raspolaganju za pohranu je nominalnih 32 GB memorije (proširivo mikroSD-om).

Sve aplikacije koje sam koristio - u rasponu od nativnih preko Foursquarea i Facebooka do YouTubea i Ingressa - otvarale su se i radile su bez zastoja, pri čemu se nije pretjerano zagrijavao.

Podrška za 4G pokazala se odličnom, najboljom koju sam dosad imao prilike vidjeti. Note 3 se često spajao na nju, a je brzo i besprijekorno. Dojma sam kako je prilično dobro cijedio i moju kućnu wi-fi mrežu, iako ne mogu reći da je u tome bio puno bolji od konkurencije.

To će varirati ovisno o načinu na koji koristite mobitel, no načelno govoreći, baterija kapaciteta 3200 mAh dovoljna je da trojku drži u pogonu bez problema tijekom cijelog radnog dana.

U mom načinu korištenja - malo razgovora, puno SMS-ova i mobilnog interneta - potrajala bi cijeli dan, i onda još malo. Kad sam uređaj intenzivnije testirao pomoću Ingressa (koji stalno koristi GPS, mobilni internet i taj veliki zaslon), baterija se praznila otprilike jedan posto po minuti.

Pripazite na USB

Postoji i značajka za štedljivije korištenje baterije, ali ne mogu reći da je dala značajno bolji rezultat. Zgodno je to što je možete zamijeniti friškom ukaže li se potreba za tim - samo otvorite poklopac straga i praznu nadomjestite punom.

Punjenje od nule u idealnim uvjetima (izravno iz utičnice, pogašeni wi-fi, mobilni internet i GPS, mobitel neaktivan) potrajalo je nešto ispod dva sata, što nije loš rezultat za mobitel te klase.

Obratite pažnju na microUSB - nije isti kao kod većine drugih modela i traži ponešto navikavanja. Prednost je to što podržava USB 3.0, pa prebacivanje podataka ide brže (uz odgovarajući ulaz na računalu, naravno), kao i punjenje baterije tim putem.

Kad se sve zbroji i oduzme, Note 3 je prilično dobar smartphone, bez sumnje najbolji u svojoj klasi. Zbog veličine je nešto nespretniji za korištenje, a Samsungovo sučelje tražit će od vas više napora no što bi trebalo. No, s druge strane, to je brz i ugodan mobitel na koji se možete osloniti.