DIGITALNA PRIVATNOST

Isključili ste mikrofon za vrijeme videopoziva? Jeste li sigurni?

07.05.2022 u 11:37

Bionic
Reading

Učinkovita sigurnosna mjera koja bi vam mogla pomoći uključuje takozvanu tehniku dvostrukog utišavanja

Svaki put kad koristite aplikaciju za videopozive šaljete snimljeni zvuk pružatelju usluge. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, to uključuje sve vaše zvučne podatke - uključujući zvukove u pozadini, pritisnuli utišavanje zvuka ili ne.

Istražitelji sa Sveučilišta Wisconsin-Madisona istražili su 'brojne popularne aplikacije' kako bi otkrili koliko njih sakuplja podatke čak i kad korisnici utišaju mikrofon. Odgovor je - puno njih.

Koristili su alate za rutinsku binarnu analizu kako bi pratili sirov zvuk u popularnim aplikacijama za videokonferenciju dok je zvuk putovao iz aplikacije na računalnom audio driveru i nakon toga na mrežu - čak i ako je bio utišan. Također su otkrili da su sve testirane aplikacije povremeno sakupljale sirove zvukovne podatke nakon što bi korisnik 'utišao' mikrofon, a jedna od njih te je podatke sakupljala i slala na server istom brzinom, bez obzira je li mikrofon bio uključen ili ne.

Nažalost, sve dok ovo istraživanje ne bude objavljeno, nećemo moći potvrditi o kojoj se aplikaciji radi. Ono što nije u pitanju učinkovitost je ovog rada - prihvaćen je na simpoziju Privacy Enhancing Technologies. Sve što možemo je čekati do lipnja te saznati koje su kompanije najveći špijuni u svijetu videokonferencija, piše The Next Web.

Ono što možemo je donijeti neke zaključke. Prema istražiteljima, ovi se podaci mogu koristiti za izvlačenje informacija. Uz blagoslov strojnog učenja, njima se može oslikati vrlo jasna slika stvarnosti korisnika - čak i ako je ugasio mikrofon u aplikaciji.

Tim je tijekom testiranja uspio odrediti koji se točno zvuk šalje te su ekstrapoliranjem tih podataka uspjeli predvidjeti kakve bi zaključke velike tehnološke kompanije mogle donijeti. Velike kompanije, naravno, za obradu svih podataka koriste umjetnu inteligenciju, što znači da su istražitelji morali izraditi algoritme pomoću kojih će proučavati podatke. Ono što su otkrili zbilja je iznenađujuće.

Prema ulomku iz neobjavljenog rada, sveučilišni su studenti uspjeli napraviti modele za strojno učenje koji mogu otkriti što je radio korisnik telekonferencijske aplikacije dok je mikrofon bio utišan s preciznošću većom od 80 posto. Čak i zvukove poput kuhanja, čišćenja i tako dalje.

Sad se zapitajte što bi sa svojim naprednim umjetnim inteligencijama mogli napraviti majstori iz Googlea i Microsofta? Trebamo li se zabrinuti? Definitivno. Trebamo li prestati koristiti te aplikacije? Ne, zato što ta opcija ne odgovara svima. Naša najveća zabrinutost je ta da se velike tehnološke firme ne brinu o tome znaju li korisnici kad ih se snima tijekom konferencije ili su jednostavno mislile da ih nije briga za to.

Mantra velikih tehnoloških kompanija oduvijek je bila 'podaci po svaku cijenu', što znači da imaju puno više informacija o nama nego što to mislimo. No ne postoji nijedan razlog da se eksplicitno ne informira korisnika da će ga program snimati utišao on mikrofon ili ne.

Nasreću, postoji opcija

Ako želite utišati zvuk, potrebno je napraviti takozvano dvostruko utišavanje. Ako imate sreće i koristite slušalice s mikrofonom koje imaju tipku za utišavanje, koristite je da biste stišali uređaj i osigurali si dodatnu razinu tišine.

No ako vaše slušalice nemaju tu tipku ili ako koristite stolni ili ugrađeni mikrofon, onda ćete morati utišati cijeli sustav putem postavki ili isključivanjem mikrofona iz računala. Na koncu dana nejasno je koliko tih podataka velike kompanije uopće koriste. Studija nije uključila istraživanje njih, no činjenica da se podaci sakupljaju na ovaj način razlog je za veliku brigu.

Prisiljavanjem na ulaženje u izbornike operativnih sustava kako bismo si osigurali privatnost krši se koncept pozitivnog korisničkog iskustva.

Glavni autor studije Kassem Fawaz izjavio je: 'Ako imate kameru, možete je isključiti ili prekriti ljepljivom trakom, no ta opcija ne postoji za mikrofone.'