MASOVNI PROSVJED

Internet u mraku zbog zakona o piratstvu

18.01.2012 u 10:41

Bionic
Reading

Wikipedia i Reddit najavili su kako danas neće biti dostupni za korisnike te da će svoje stranice ugasiti na jedan dan u znak protesta prema zakonu SOPA (Stop online piracy act). Protestu su se pridružile i mnoge domaće web stranice

Riječ je o kontroverznom prijedlogu zakona američke administracije koji je usmjeren na borbu protiv piratstva, ali prema mnogima, zakon je previše ristriktivan.

Prosvjedu kojim se želi skrenuti pažnja na restriktivni zakon SOPA priključili su se i neki domaći portali, a njihovim 24-satnim gašenjem želi se pokazati kako će izgledati mnogi sajtovi u slučaju da američki Kongres u veljači izglasa donošenje kontroverzne SOPA-e.

Tako je od rano jutros sve korisnike Wikipedije na engleskom dočekala poruka: 'Zamislite svijet bez slobodnog znanja.' U poruci stoji kako su potrošili milijune sati da bi napravili najveću enciklopediju u ljudskoj povijesti, a da američki Kongres sada planira donijeti zakon koji će ozbiljno ugroziti slobodni i otvoreni internet. Na kraju poruke za sve one koji žele saznati više stavljen je link na Wikipedijine stranice za SOPA-u.

Ovom prosvjedu pridružili su se i mnogi domaći portali, između ostalih i www.pollitika.com, www.ravnododna.com i www.gadgeterija.net čije su stranice od jutros također u 'blackoutu'.

SOPA naime omogućuje jednostavno zatvaranje sajtova ukoliko vlasnici intelektualnih djela sami prijave sajtove za koje smatraju da sadrže piratski sadržaj. Ukratko, to bi značilo da će se sajtovi zatvarati bez problema i zakonskih procedura, pravnog postupka, pa čak i bez znanja njihovih vlasnika. Ovakav je prijedlog, što je bilo i očekivano, nedavno izazvao pravu pobunu velikih internetskih kompanija kao što su Google, Facebook, Youtube, LinkedIn, eBay i mnogi drugi.

Svi oni složni su u tvrdnjama kako SOPA daje preveliku moć američkoj vladi i privatnim kompanijama, koji će moći tužiti pružatelje internetskih usluga čak i ako nisu znali da se na njihovim domenama nalazi ilegalni sadržaj. Osim toga, ističu da se time uvodi jedna vrsta cenzure jer zahvaljujući SOPA-i od svih njih će se moći tražiti da prestanu pružati svoje usluge 'sumnjivim' sajtovima.

Ovih je dana čak i ured Baracka Obame reagirao na zakon. U priopćenju ističu kako će se zalagati za borbu protiv piratstva i ne odustaju od  drakonskih mjera prema vlasnicima domena s piratskim sadržajem, ali isto tako kažu da će se zalagati i za pravo na slobodu govora, pravo na privatnost, sigurnost i inovacije na internetu.


Najava prosvjeda Wikipedije i Reddita te podrška koju su dobili od svih velikih internetskih kompanija koje se i ranije izrazile zabrinutost zbog ovog zakona ponukala je autora zakona da ipak malo preispita SOPA-u i njezine posljedice. Stoga je autor SOPA-e u petak predložio izbacivanje dijela zakona koji se odnosi na DNS-blocking.

Rasprava o SOPA-i nastavlja se u veljači.