TEHNOLOGIJA OKO NAS

[FOTO] Od plastičnih cigli do staklenih pločica: Ovo je kratka povijest mobilnih telefona

17.12.2022 u 18:53

Bionic
Reading

Da bismo došli do današnjeg smartfona, trebalo nam je skoro pedeset godina, a ovi uređaji i otkrića doveli su do onog što danas smatramo kamenom temeljcem digitalne svakodnevice

Premda su relativno nedavno izmišljena tehnologija, mobilni telefoni ili, konkretnije, smartfoni postali su osnovnim alatom suvremenog života. Jedan mali uređaj sad obuhvaća i obavlja puno toga, od spašavanja planinara do dijeljenja fotografija mačaka. Štoviše, starije generacije svojevremeno su ih prozivale, navodeći ih kao jedan od razloga zbog kojih sve na svijetu ide kvragu.

Od pojave dimenzijama ogromne solucije za poslovne korisnike, značajke mobilnih telefona su eksponencijalno rasle te paralelno donosile manje uređaje. Da s modernim iPhoneom ušećete u stroj za putovanje kroz vrijeme, ljudi bi prije 25 godina značajke vašeg uređaja zvali čarobnjaštvom.

1973.: Prvi poziv mobilnim telefonom

Premda su u to doba već postojali telefonski sustavi koji su koristili tehnologiju za npr. vojnu komunikaciju, u 1973. svjedočili smo prvom pozivu ostvarenom putem modernog samostojećeg uređaja koji možemo povezati s današnjim konceptom mobilnog telefona.

Radilo se o prototipu koji je bio predstavljen dvije godine nakon puštanja na tržište te ga je Motorola, uz blagoslov tvorca Martina Coopera, iskoristila da bi nazvala glavni ured Bell Labsa, njihovog tadašnjeg glavnog konkurenta.

1983.: Motorola predstavlja DynaTAC

Deset godina kasnije, 1983., na tržištu se pojavila rafinirana verzija tog prototipa te će u dućane stići pod imenom Motorola DynaTAC. Premda ova naprava ni po čemu nije podsjećala na današnje mobilne uređaje, to ne znači da ste je mogli dobiti za malo novca, piše Cracked.

Startna cijena iznosila joj je 3995 dolara, što je dovoljno za mali srčani udar bez naknadnog podešavanja zbog inflacije, a koja bi cijenu telefona podigla na frapantnih 10 tisuća dolara.

1989.: Prijenosni MicroTAC

Šest godina kasnije, 1989., Motorola će napraviti još jedan velik korak izbacivanjem mobilnog telefona za koji vam nije bila potrebna poslovna torba. MicroTAC je uređaj koji je mogao stati u džep, a korisnici su odahnuli i nakon što su vidjeli da mu cijena iznosi 'samo' 2995 dolara. MicroTAC je također imao antenu na izvlačenje, koja nije služila ničemu, no dizajneri su pretpostavili da će ona biti bitna zbog placebo efekta.

1992.: Prvi smartfon na svijetu - IBM Simon

IBM je 1992. predstavio uređaj koji se načelno smatra prvim smartfonom na svijetu. Radi se o prvom mobitelu s ekranom osjetljivim na dodir, a donekle je sličan onome što koristimo danas. U svakom slučaju, IBM Simon je nakon premijere bio smatran samim vrhuncem tehnologije, premda se ekran osjetljiv na dodir morao koristiti s olovčicom, nečime što svi osim Samsunga u posljednje vrijeme smatraju komadićem prošlosti (bar što se smartfona tiče). IBM Simon je, kakav god bio, predstavljao znak budućnosti mobilne telefonije. Također je imao cijenu koja je bila niža od one brojnih konkurenata - 'samo' 1100 dolara.

1992.: Prva SMS poruka

Godina 1992. također je značajna zbog slanja nečeg što se danas smatra glavnom metodom međuljudske komunikacije - prve SMS poruke. S obzirom na to da telefonski pozivi uglavnom služe za pozive roditeljima, odgovaranje dostavljaču hrane ili poklapanje slušalice teleprodaji, izumitelj SMS-a Richard Jarvis priznaje da nije sanjao da će slanje SMS poruka postati tako velikom stvari, što je daleko od sadržaja prve takve poruke u kojoj je samo pisalo: 'Sretan Božić.'

2000.: Prva kamera na smartfonu

Premda se kao prvi telefon s kamerom često smatra Samsung SCH-V200, Japan je već neko vrijeme za fotografiranje koristio J-Phone J-SH04. Slike su, doduše, bile u rezoluciji od 0,11 megapiksela, što je jako daleko od fotografija kakve možemo snimati danas. Unatoč niskoj rezoluciji, i dalje se radilo o tehnološkoj revoluciji u polju mobilnih uređaja.

2002.: Moderni BlackBerry

Premda je BlackBerry postojao već 2000. u obliku pagera, kompanija je tek 2002. došla na tržište mobilnih telefona. Uređaj je dobio ime zbog sličnosti s kupinom te neobične tipkovnice koja je predstavila velik korak naprijed u smislu produktivnosti, kao i velik udarac balansu između posla i privatnog života. Mobilni uređaji postali su sinonimom za profesionalnu radnu snagu, od menadžera do članova vlade.

2004.: RAZR u svijet smartfona uvodi pojam mode

Mobilni su telefoni od njihovog uvođenja bili svojevrsni statusni simboli, no čak i mnogima omiljen BlackBerry nije bio pretjerano elegantan. Pravi ulazak mobitela u svijet modnih dodataka bio je dolazak Motorolinog telefona RAZR 2004. Premda se usredotočio na elemente koji su traženi i danas, ogromna tipkovnica i vrlo tanak profil pretvorili su ga u ikonu. Uređaj do danas ostaje jednim od najprodavanijih mobilnih telefona u povijesti. Motorola i RAZR nastavit će držati grčevitu kontrolu nad tržištem još nekoliko godina - sve dok se jedan poznati proizvođač laptopa i računala nije odlučio proširiti i na mobilnu telefoniju.

2007.: Počinje era iPhonea

Nakon što je 2007. izašao prvi iPhone svijet se promijenio. Jedan od najutjecajnijih tehnoloških proizvoda u 21. stoljeću s vremenom se pretvorio u praktički proizvođački monopol, čijoj dominaciji tržištem jedino konkuriraju Android i Google. Tako je iPhone postao de facto komunikacijskim uređajem suvremenog svijeta, a Androidi, koliko god njihovi vlasnici to poricali, i dalje na koncu priče predstavljaju jeftiniju alternativu.

Napredak telefonije od dolaska iPhonea toliko je brz da ga se bez problema može opisati - neprekidnim. Šanse su, naime, da ovaj članak čitate na svom iPhoneu u jednoj od nekoliko desetaka otvorenih kartica internetskog preglednika, a što bi stare telefone pretvorilo u uzročnike požara.