iOS 16.2

Stigla je nadogradnja za iPhone i iPad, a s njom i nekoliko dobrodošlih značajki

14.12.2022 u 11:29

Bionic
Reading

iOS 16.2 donosi enkripciju za hrpu dodatnih funkcija iPhonea i iPada, poboljšani HomeKit i kolaborativnu aplikaciju Freeform

Appleov najnoviji iOS 16.2 je dostupan svima te donosi nekoliko novih i poboljšanih značajki za korisnike iPhonea. Vlasnici iPhonea 14 Pro dobit će beneficije poboljšanih postavki always-on prikaza koje omogućavaju gašenje pozadinske slike i notifikacija, dok će svi koji mogu nadograditi softver dobiti enkripciju iClouda, karaoke mod za Apple Music i još hrpu drugih sitnica.

Enkripcija na oba kraja za iCloud dolazi pod imenom Advanced Data Protection te obuhvaća stvari poput bilješki, sigurnosnih pohrana na iCloudu i fotografje. Zaštita pokriva 23 nove kategorije te pokriva sve od iCloud Drivea do propusnica u novčaniku. Opcija, doduše, još nije dostupna u Hrvatskoj, što znači da ćemo se za aktivaciju značajke na lokalnim iPhoneima morati malo strpiti.

Ako ste fan karaoka i koristite Apple Music, iOS 16.2 donosi pravi mali blagdanski poklon u obliku Apple Music Singa koji prikazuje stihove u pravom vremenu te daje mogućnost podešavanja glasnoće vokala bez utjecaja na bek vokale, no moguće je i utjecati na njih ako želite pjevati u duetu. Značajka je dostupna na svim iPhone uređajima počevši sa 'jedanaesticom'.

  • +6
iPhone 14 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

iPadOS 16.2 donosi podršku za Stage Manager na načinu rada te donosi Freeform, aplikaciju u kojoj možete pisati bilješke i dijeliti podatke na virtualnoj oglasnoj ploči. Aplikacija radi čak i preko FaceTimea, što je idealno za timska okupljanja tijekom kojih su bitne kooperativne bilješke.

Konačno, iOS 16.2 i iPadOS 16.2 dolaze sa poboljšanom arhitekturom HomeKit softvera koju je Apple planirao predstaviti prije par mjeseci uoči dolaska iOS-a 16, zaključuje Verge.