TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Pitomi brat Honora 50: Pogledajte što je na testu pokazao Honor 50 Lite

11.12.2021 u 11:13

Bionic
Reading

Jeftiniji brat nedavno predstavljenog Honora 50 također pripada srednjem razredu mobilnih uređaja te pruža nešto krotkije performanse uz džepu prihvatljiviju cijenu i nekoliko presudnih kompromisa

Nedugo nakon što smo isprobali Honor 50 i procijenili njegov doprinos tržištu smartfona srednje klase u ruke nam je stigao njegov brat. Honor 50 Lite je, bez dvojbe, telefon koji ne nastoji biti pretenciozan - riječ je o uređaju koji cilja na korisnike kojima su važne velika dijagonala ekrana i luksuzna baterija, a potiho ignorira one koji čekaju luksuznije značajke poput staklenog kućišta i podrške za 5G.

Osjećaj u ruci

Prvi dojam koji ostavlja plastikom okovano kućište je suptilnost. Premda smartfon koji smo izvukli iz kutije vrišti morski plavim gradijentom, ostale opcije nude diskretniji imidž koji, vjerujemo, puno više komplimentira značajkama uređaja.

  • +6
Honor 50 Lite: Slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Smartfon pored mase od 192 grama odlikuju ugodan grip i istaknut modul s četiri ne tako sjajna objektiva. Ruku na srce, nitko od ovog cjenovnog razreda ne očekuje stelarne performanse u svim poljima, pa tako ni nama nije previše zasmetalo to što ne gledamo 'ubojicu' novog Samsung Galaxyja ili iPhonea 13.

Glatko i slatko

Honor 50 Lite je, unatoč plastičnoj građi, ugodan telefon za korištenje. Pokreće ga procesor Qualcomm Snapdragon 662 te uz IPS zaslon od 6,67 inča nudi bezbrižno iskustvo prekopavanja po društvenim mrežama i surfanja internetom. Što se zvuka tiče, smartfon je opremljen 3,5-milimetarskim ulazom za slušalice, uz koje preporučujemo konzumaciju multimedije, s obzirom na to da piskutavi zvučnici baš i ne pomažu pri gledanju intenzivnih akcijskih scena i igranju raznih igara.

Što se ostalih značajki tiče, tu je tipka za paljenje s integriranim senzorom za otisak prsta, neizmjenjiva baterija od 4300 mAh te kombinacija od 128 GB zapremnine uparene sa 6 ili 8 GB RAM-a. Sve ove značajke, kao i atraktivna cijena od oko 2300 kuna, krase smartfon koji uz podršku za punjenje od 66 W nudi korisničko iskustvo s minimalnim prekidom. Uz konstantno korištenje tijekom testiranja izdržao je oko dan prije spajanja na punjač, a s obzirom na podršku za brzo punjenje, nismo trebali predugo čekati prije nego što smo nastavili s isprobavanjem.

Softver i bloatwar

Što se softvera tiče, dočekao nas je Honorov Magic UI 4.2, a on kombinira dizajnerska rješenja iPhonea i Androida 11 uz obećanje o skorašnjoj podršci za Android 12. Premda zbog manjka podrške za 120 Hz skrolanje ekrana nije najbrža stvar na svijetu, elegantni izbornici i čitko sučelje zaokružili su ugodno korisničko iskustvo.

Jedina stvar koja nam je pored trzanja zapela za oko metrička je tona bloatwara koja je stigla s uređajem te koja se, nasreću, može vrlo lako izbrisati.

Kamere

Što se kamera tiče, smartfon dolazi sa selfi kamericom u rupi smještenoj na gornji lijevi dio zaslona. Objektiv od 16 MP služi za solidno ispeglane fotografije koje uglavnom uspijevaju na dnevnom svjetlu dok stražnji modul od čak četiri kamere postoji uglavnom kako bi ostavio superioran vizualni dojam. Naime pozadinski arsenal, širokokutna kamera od 64 MP, ultraširokokutna kamera od 8 MP, makro kamera od 2 MP i dubinska kamera od 2 MP, rezultira fotografijama koje se u najoptimalnijim uvjetima mogu nazvati prosječnima dok akrobacije poput snimanja u zatamnjenim prostorijama ili noću možete slobodno zaboraviti.

Zaključak

Unatoč tih nekoliko ispodprosječnih značajki, Honor 50 je na koncu priče i dalje solidan smartfon. Riječ je o nepretencioznoj spravici koja izgleda jako lijepo te koja savršeno ispunjava snove fanova izdržljivih baterija i velikih ekrana bez izdvajanja velike količine novca. Ako tražite smartfon koji za 2300 kuna nudi ugodno, ali prilično pitomo korisničko iskustvo, Honor 50 Lite mogao bi vam se svidjeti.

  • Ime: Honor 50 Lite
  • Proizvođač: Honor
  • Materijali: plastika, staklo, nema IP certifikat
  • Platforma: Android 11, Magic UI 4.2
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 662
  • Memorija: 128 GB i 6 GB RAM, 128 GB i 8 GB RAM
  • Selfi kamera: 16 MP
  • Stražnje kamere: 64 MP (širokokutna), 8 MP (ultraširokokutna), 2 MP (makro), 2 MP (dubinska)
  • Ekran: 6,67 inča, IPS
  • Baterija: 4300 MAh, podrška za brzo punjenje do 66 W
  • Ulazi: USB-C, audio 3.5 mm
  • Komunikacija: GSM / HSPA / LTE
  • Cijena: 2299 kuna
  • Ustupio: Honor