TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Isprobali smo kompaktne i praktične, doista bežične slušalice

03.01.2021 u 20:19

Bionic
Reading

Model TWS B40 pogodan je za manje zahtjevne korisnike koji žele jeftine bežične slušalice o kojima neće morati puno razmišljati i kojima visoka kvaliteta zvuka nije presudno bitna

Na recenziju je pristiglo još jedno izdanje doista bežičnih slušalica domaćeg distributera Intelkoma. O njihovom modelu TWS B21 pisao sam prije nešto više od dva mjeseca.

Sad je na red došao model TWS B40. Riječ je, dakle, također o True Wireless Stereo uređaju, koji se od prethodnika razlikuje po nekoliko ključnih elemenata.

Ove su slušalice manje. Lagane su, dobro sjednu u uho i ne opterećuju ga, ali ne bih preporučio nošenje tijekom intenzivnijih tjelesnih aktivnosti (poput, primjerice, vježbanja, trčanja i tome slično) jer se može dogoditi da vam povremeno ispadnu. Nije se to događalo često, no ipak...

Kao i TWS 21, nakon što TWS B40 prvi puta povežete s nekim uređajem automatski će se upariti s njim svaki put kad ih izvadite iz prateće kutije s baterijom, ukoliko je taj uređaj uključen, emitira signal za Bluetooth i u dometu je. Također se automatski spajaju međusobno.

Nisam uočio probleme s povezivanjem u bilo kojem od ta dva slučaja, ali je domet bio malo problematičan. Nominalno i u idealnim uvjetima Bluetooth bi trebao moći imati domet od deset metara. Prepreke poput zidova ili vrata to će reducirati.

Ove su slušalice razmjerno dobro radile do udaljenosti od četiri-pet metara. Nakon toga bi se znali pojavljivati problemi s prijemom i kvalitetom zvuka, čak i kad je izvor signala bio u vidnom polju, bez prepreka između.

Prateća kutija je plastična, s utorom za microUSB za punjenje na prednjoj strani. Veća je od one koja dolazi s modelom TWS 21 i nema prozirni poklopac. Unutra je, između ležišta za slušalice, smješten zaslon koji prikazuje stupanj popunjenosti kapaciteta baterije (25, 50, 70 i 100 posto).

Baterija u kućištu je kapaciteta 300 mAh, dok su u slušalicama baterije od po 40 mAh. Predviđeno je kako mogu raditi do 4,5 sata bez punjenja, što se tijekom testiranja pokazalo približno točnim - obično bi ih trebalo puniti nakon četiri do četiri i pol sata, ovisno o tome za što sam ih koristio.

Kako je riječ o razmjerno malim kapacitetima, i slušalice i kućište pune se vrlo brzo, pa i kad ih spojite na laptop. U obje su slušalice ugrađene dodirne tipke koje možete koristiti kako biste njima upravljali.

Primjerice, s dva uzastopna dodira lijeve slušalice smanjit ćete glasnoću zvuka, jednim dodirom bilo koje odgovorit ćete na poziv, dugim pritiskom odbiti dolazni poziv... Upravljanje na ovaj način funkcionira dobro, iako ćete trebati malo kalibrirati pritisak kako bi naučili kako odmah dobiti što trebate.

Kvaliteta zvuka je prihvatljiva, uz očekivani manjak basa i dosta 'plastičnim' zvukom ako ih pojačate. Bolje su poslužile za slušanje govora (radio, podcast, audio knjige) nego za glazbu.

  • +24
Bežične slušalice meanIT TWS B40 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Trebate li kupiti bežične slušalice meanIT TWS B40?

Slično kao i TWS B21, TWS B40 su pogodne za manje zahtjevne korisnike koji žele jeftine bežične slušalice o kojima neće morati puno razmišljati i kojima visoka kvaliteta zvuka nije presudno bitna. Jednostavne su za korištenje, trajanje baterije je solidno, mogućnosti upravljanja kuckanjem dobro dođu jednom kad se naviknete na njih.

Osobno bih im dao prednost u odnosu na B21, zato što su manje i kompaktnije.

Bežične slušalice meanIT TWS B40 - ključne specifikacije

  • stereo Hi-Fi
  • Bluetooth 5
  • podrška za HFP/A2DP/AVRCP/AVCTP
  • domet: do deset metara
  • postolje za punjenje i transport, do pet punjenja slušalica
  • LED brojčani indikator napunjenosti postolja
  • baterija u postolju: 300 mAh
  • baterija u pojedinoj slušalici: 40 mAh (do četiri sati razgovora ili reprodukcije zvuka)
  • cijena: 159 kuna
  • ustupio: Intelkom
l>