UTRKA SE NASTAVLJA

Europa želi svoj OpenAI: Ovo su glavni igrači, jedan ima status jednoroga

12.12.2023 u 18:33

Bionic
Reading

Europa želi svoj OpenAI, a u fokusu su francuski Mistral i njemački Aleph Alpha

Francuski startup za generativnu umjetnu inteligenciju (AI) Mistral AI dosegao je status jednoroga (vrijednost tvrtke veća od milijardu eura, op.a.) nakon posljednje runde financiranja u kojoj su prikupili 385 milijuna eura. Tako je vrijednost Mistrala porasla na oko dvije milijarde eura, svrstavajući ga među najbolje AI tvrtke na svijetu.

Ovaj startup sa sjedištem u Parizu osnovan je prije sedam mjeseci i već je prozvan europskim konkurentom američkom AI divu Open AI-ju, uz njemački Aleph Alpha. Samo 22 zaposlenika radi u Mistralu, a suosnovali su ga izvršni direktor Arthur Mensch, Guillaume Lample i Timothee Lacroix - sva trojica prethodno su radila u Meti i u Googleovom DeepMindu. Bivši francuski državni tajnik za digitalizaciju Cedric O također sjedi u upravi tvrtke, piše Euronews.

'Od stvaranja Mistral AI-a u svibnju slijedili smo jasnu putanju: stvaranje europskog prvaka s globalnom vokacijom u generativnoj umjetnoj inteligenciji, temeljenoj na otvorenom, odgovornom i decentraliziranom pristupu tehnologiji', rekao je 31-godišnji Mensch.

On spada u novu generaciju poduzetnika koji se nadaju riješiti dugogodišnji problem s europskim gospodarstvom: njegov neuspjeh da proizvede tehnološkog giganta u stilu Silicijske doline. Mensch vjeruje da će umjetna inteligencija (AI) pozicionirati Europu uz bok s njezinim nekad neuhvatljivim konkurentima 'preko Bare'.

Nije tajna to da Europa želi vlastiti OpenAI. Političarima u bloku dosta je izdaleka regulirati američke tehnološke divove, dominantne na tom području.

'Ono što gradimo je opća umjetna inteligencija'

Sada žele da Europa izgradi svoju generativnu umjetnu inteligenciju, zbog čega puno ljudi navija Mistral AI i za Nijemca Jonasa Andrulisa, čelnika tvrtke Aleph Alpha koja želi postaviti novi etički standard za razvoj umjetne inteligencije. Potonji prodaje generativni AI kao uslugu tvrtkama i vladama i već ima tisuće kupaca. U fokusu njemačke tvrtke je model Luminous, a opisuju ga kao 'jednog od najsofisticiranijih modela jezika umjetne inteligencije na svijetu'.

Sada 41-godišnjak, Andrulis je proveo tri godine radeći na AI-ju u Appleu, a otišao je 2019. kako bi istražio potencijal tehnologije izvan ograničenja velike korporacije. Pokrenuo je Aleph Alphu u Heidelbergu, gradu u jugozapadnoj Njemačkoj. Tvrtka je počela raditi na izgradnji velikih jezičnih modela, vrste umjetne inteligencije koja identificira obrasce u ljudskom jeziku kako bi generirala vlastiti tekst ili analizirala ogroman broj dokumenata.

Dvije godine kasnije Aleph Alpha prikupila je 27 milijuna dolara, iznos za koji se procjenjuje da će biti manji od nove runde financiranja. Andrulisovi nagovještaji mogli bi biti objavljeni u nadolazećim tjednima. Upravo sada klijenti tvrtke - od banaka do državnih agencija - koriste LLM (samorazvijeni veliki jezični model) Aleph Alphe za pisanje novih financijskih izvješća, koncizan sažetak stotina stranica i izradu chatbota, stručnjaka za funkcioniranje određene tvrtke.

No Andrulis smatra LLM-ove samo odskočnom daskom. 'Ono što gradimo je umjetna opća inteligencija (AGI)', kaže on. AGI, kao što je poznato, smatra se krajnjim ciljem generativnih AI tvrtki - to je umjetna inteligencija slična ljudskoj koja se može primijeniti u širokom rasponu zadataka.

Zanimanje koje je Aleph Alpha do sada zabilježila je veliko - a tvrtka tvrdi da ima 10.000 klijenata u poslovnom i državnom sektoru. Prošle godine otvorila je svoj prvi podatkovni centar u Berlinu kako bi mogla bolje opsluživati ​​visoko regulirane industrije, poput državnih ili sigurnosnih klijenata, koji žele osigurati to da se njihovi osjetljivi podaci nalaze u Njemačkoj.

Zabrinutost oko slanja privatnih podataka u inozemstvo samo je jedan od razloga zbog kojih je važno razviti europsku umjetnu inteligenciju, kaže Jörg Bienert, izvršni direktor njemačkog AI Associationa. A važno je, ustvrdio je, osigurati i to da europski jezici ne budu isključeni iz razvoja umjetne inteligencije.

Jednorog Mistral

Što se novog francuskog jednoroga tiče - vrijednost Mistrala u šest mjeseci porasla je više od sedam puta. Startup je prikupio je gotovo 500 milijuna eura u studenom i 105 milijuna eura u prvom krugu financiranja, ali i pozornost tvrtki rizičnog kapitala iz Silicijske doline - Andreessen Horowitz i Lightspeed Venture Partners - kao i tehnoloških divova poput Salesforcea.

Mistral razvija velike jezične modele otvorenog koda – tehnologiju koja podupire AI alate kao što je ChatGPT – a Mensch vjeruje da bi to moglo potaknuti inicijativu u Europi usred novog vala startupa. 'S obzirom na nove alate koje imamo u rukama, poput velikih jezičnih modela, sve se mora ponovno izgraditi oko njih', rekao je ranije Mensch za The Guardian.

Softverski model otvorenog koda omogućuje slobodno kopiranje i ponovnu upotrebu računalnog koda, što svakome daje dopuštenje da izgradi svoj chatbot. Međutim OpenAI i Google upozorili su da softver otvorenog koda može biti opasan jer se tehnologija može koristiti za širenje dezinformacija. Mistral je također u ponedjeljak objavio svoj najnoviji model širokog jezika otvorenog koda, za koji je rekao da koristi 'složenu tehnologiju koju su mnoge tvrtke već savladale'.

Podsjetimo, europske države članice i zakonodavci postigli su sporazum o regulaciji i Zakonu o umjetnoj inteligenciji. Maratonske pregovore uglavnom su zahtijevale Francuska, Italija i Njemačka jer se protive 'pretjeranoj regulaciji', smatrajući da će to spriječiti razvoj i napredak AI-ja.