SaTELITSKI INTERNET

Elon Musk doveo je Starlink u Ukrajinu. Što sad?

02.03.2022 u 12:18

Bionic
Reading

I kompanije diljem zemlje nastoje se domoći Muskove opreme kako bi je koristile u slučaju nužde

U Ukrajinu je stigao kamion pun satelitskih tanjura uz pomoć kojih će dobiti pristup satelitskom internetu Starlink. Nepoznato je kamo ti uređaji točno idu, no čini se da će ih koristiti tamošnja vlada. Pristup internetu u Ukrajini je, napominje BBC, i dalje moguć, no očekuje se da će pogoršanjem situacije on postati rijetka pogodnost.

Prije nego što se to dogodi kompanije diljem zemlje nastoje se domoći Muskove opreme kako bi je koristile u slučaju nužde. Zamjenik ministra Ukrajine Mihailo Fedorov tražio je pomoć Elona Muska, na što mu je on odgovorio da tanjuri za Starlink uskoro dolaze.

Kako funkcionira Starlink?

Korisnik aktivira uređaj uključenjem satelitskog tanjura, odnosno terminala, u struju. Uređaj se nakon toga automatski spaja na najbliži Starlinkov satelit. Satelit potom komunicira s obližnjom stanicom na tlu koja preko njega šalje internetsku vezu. Ovi se pristupnici nalaze posvuda u svijetu, no ne smiju biti predaleko od mjesta koje 'povlači' internetsku vezu. Na sreću Ukrajine, najbliži pristupnik nalazi se u Poljskoj.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Internetska veza putuje od pristupnika do satelita i onda do terminala. Korisnik samo mora spojiti ruter u terminal i ostatak se odrađuje automatski. Jedan od najvećih problema s prijašnjim iteracijama satelitskog interneta je odgoda signala, no valja uzeti u obzir to da je Starlinkova konstelacija relativno nova tehnologija - oni rade u niskoj orbiti, što znači da se odgoda odaziva mjeri u milisekundama, a ne sekundama.

Premda Starlink inače košta oko 800 kuna mjesečno, pretpostavlja se da ga Ukrajinci neće morati plaćati. Terminali će morati imati izravan pristup otvorenom nebu, a pri instalaciji će korisnicima pomoći aplikacija.

Koliko Starlink uopće pomaže Ukrajincima?

Poslovnjaci poput Stepana Veselovskija, izvršnog direktora Lviv IT Clustera, nastoje doći do još terminala, no proces se čini prilično kompliciranim. 'Pristup internetu u većini gradova i dalje radi, no bitno je da kompanije imaju rezervni plan u slučaju da mreža padne', rekao je Veselovskij.

NetBlocks, organizacija koja nadgleda brzinu interneta u Ukrajini, BBC-ju je prenijela da je internet nedostupan u nekim područjima poput Severodonecka. 'Prijatelji i obitelji javljaju da se ne mogu javiti voljenima', pisalo je u nedavnom tvitu. Kompanija kaže da su brzine interneta u državi trenutno na oko 80 posto uobičajene brzine.

NetBlocksov Alp Toker upozorava da se Starlink ne smije miješati s telefonskom vezom ili širokopojasnim internetom. 'Starlink može pružiti pristup osobnom hotspotu za ljude koji su u blizini uređaja. Ovo je korisno za novinare, pokret otpora ili vladu.'

Koliko je siguran?

Mnogi postavljaju pitanja o sigurnosti ovakvog sustava, odnosno mogućnost da tanjure prepoznaju ruske vojne snage i oduče gađati lokaciju. U objavi Johna Scott-Railtona, istražitelja iz Citizen Laba, Muskova ponuda je 'korisna', no predstavlja rizike. 'Rusija je posvetila desetljeća usavršavajući metode ciljanja i prepoznavanja obližnje komunikacijske opreme', kaže.

Problem, kaže Toker, neće biti vidljivost takvog uređaja. Više će poteškoća nastati ako, u slučaju da ih se otkrije, ruskim snagama budu morali objasniti zašto ga uopće imaju.