nove investicije

Nova kriza? Bill Gates užurbano prodaje dionice, a evo što ga sada zanima

02.03.2022 u 10:00

Bionic
Reading

Bivši direktor Microsofta počeo je preusmjeravati svoje investicije, a analitičari to smatraju najavom još jedne tržišne krize

Bill Gates možda više ne vodi Microsoft, no čini se da svi, pogotovo trgovci dionicama, prate njegove poslovne poteze. Osnivač Microsofta je predvidio da će nas u nekom trenu zadesiti pandemija te sad preporučuje metode pomoću kojih ćemo idući put biti spremniji - čak je napisao knjigu 'Kako spriječiti iduću pandemiju'.

Uglavnom, Gates je nedavno počeo prodavati dio svojeg portfelja dionica te je počeo preusmjeravati investicije. Ovaj potez stručnjaci gledaju kao signal još jedne moguće tržišne krize. Teorija je, piše Marca, da Gates misli da neki dijelovi industrije postaju riskantniji od drugih.

Gatesovo bogatstvo trenutno je vrijedno oko 111 milijardi eura, što ga čini četvrtim najbogatijim čovjekom na svijetu. Velik dio tog novca nalazi se u investicijama, a čini se da se profili velikog broja njegovih investicija polako mijenjaju.

Već se pisalo o tome da Gates planira kupovati dionice u sektorima vezanima uz osnovne potrebe, poput poljoprivrede i vode. Također je kupio dionice u firmama koje nude lokalni prijevoz, po čemu su neki zaključili da Gates predviđa još jednu međunarodnu krizu.