ČUDNA POSLA

Dogovoren UN-ov nadzor interneta?

13.12.2012 u 15:33

Bionic
Reading

Sporazum koji bi Ujedinjenim narodima dao veće ovlasti u regulaciji mreže svih mreža dobio je zeleno svjetlo, ali pod sumnjivim okolnostima, čini se

Tijek skupa na vrhu Ujedinjenih naroda iznenada je prekinut, nakon glasovanja o sporazumu koji bi toj organizaciji trebao dati šire ovlasti u nadzoru interneta, nakon što su se Alžir, Iran i Kina javno usprotivili prijedlogu teksta koji spominje obveze vezane uz ljudska prava.

Prema tvrdnjama alžirskog izaslanstva, mnoge se države protive prijedlogu koji guraju Sjedinjene Države. Među njima je i Kina, koja smatra kako nema potrebe uvrštavati takve odredbe te da bi one mogle ugroziti državnu sigurnost najmnogoljudnije zemlje svijeta, piše CNET

Na Svjetskoj konferenciji o međunarodnim komunikacijama u Dubaiju već se danima pokušava usuglasiti sporazum koji bi Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (International Telecommunications Union, ITU), UN-ovoj agenciji koja okuplja 192 zemlje članice, dao aktivniju ulogu u oblikovanju budućnosti interneta.

Cilj skupa je redefiniranje Pravilnika o međunarodnim telekomunikacijama, višestrani sporazum koji regulira promet internacionalnim telekomunikacijama, a koji datira još iz 1988. godine, kada je internet bio uglavnom ograničen na vojne i obrazovne institucije.

Već je postignut sporazum oko toga da ITU treba 'preuzeti aktivniju ulogu u tehničkim, razvojnim i pitanjima vezanim uz javnu politiku kad je internet u pitanju'. Pod tako općenitom formulacijom lako je sakriti štošta, od cyber sigurnosti i spama do nadzora i cenzure.

Prijedlog je usvojen pod sumnjivim okolnostima - nije bilo jasno je li riječ o glasovanju ili nije - i unatoč protivljenju SAD-a i zemalja Europske unije. Gurale su ga zemlje poput Alžira, Irana, Kine, Kube, Nigerije i Saudijske Arabije, koje nisu poznate po slobodi govora.

Google je organizirao kampanju kojom je pokušao skrenuti na skup iza zatvorenih vrata, kojim se želi regulirati internet. Skupine Fight for the Future i AccessNow pokrenule sajt WhatIsTheITU.org, kako bi upozorile na to da bi mogla u pitanje doći sloboda izražavanja. S upozorenjem se oglasio i 'otac weba' Tim Berners-Lee

Pogledajte video u kojem Fight for the Future i AccessNow objašnjavaju zašto ITU smatraju prijetnjom: