POST FESTUM

Combisova konferencija završila pogledom u budućnost

30.09.2017 u 09:08

Bionic
Reading

Najavljeno je već i iduće, dvanaesto izdanje, koje će se preseliti u termin neuobičajen za Combisove konferencije: bit će održana od 23. do 25. svibnja 2018. u Poreču

S pet stotina sudionika, koliko ih je okupila ove godine, Combisova konferencija učvrstila je svoju poziciju među najvećim domaćim poslovno-tehnološkim događanjima. 

Ovogodišnja konferencija ponudila je više od 50 predavača koji su pripremili gotovo 40 predavanja. 

Između ostalog, mogli smo čuti kakvi nas izazovi čekaju u zaštiti privatnosti, što nam je imao za poručiti suosnivač Skypea Jonas Kjellberg, više o tome kako Istra planira digitalizirati svoju poljoprivredu, koliko smo daleko od chatbotova, kako monetizirati digitalne otiske, kako zaštititi tvrtke od napada, treba li nas brinuti to što su antivirusni programi mrtvi...

Sam kraj konferencije obilježilo je događanje CoCo Vision, tijekom kojeg su Combisovi stručnjaci govorili o budućnosti tehnologije u području računalstva u oblaku, suradnje, interneta stvari, računalnog vida i sigurnosti.

Dean Muhoberac, poslovni konzultant u Combisu, kroz zamišljeni je scenarij prikazao poslovni i privatni život u budućnosti. 

Istaknuo je kako bez obzira što nam je teško zamisliti da tako živimo od sutra, tehnologija poput proširene i virtualne stvarnosti, autonomnih vozila, upravljanja našom prehranom i zdravljem uz podršku umjetne inteligencije već su danas dostupne. No, ono sa čime ćemo se tek morati još jače suočiti jest nedostatak naprednih programerskih resursa. 

  • +23
Kako je bilo na Combisovoj konferenciji 2017. Izvor: Combis / Autor: Combis

Mogućnosti računalnog vida

Menadžer za razvoj poslovanja Nenad Trajkovski istaknuo je kako će sve elektronske informacije u budućnosti biti smještene u oblaku, a moći ćemo im pristupati sa svih uređaja, a pristup informacijama će biti neovisan o tehnologijama, operativnim sustavima i lokaciji korisnika.

Softverski arhitekt Dražen Nežić istaknuo je kako ulaganja u segment interneta stvari strelovito rastu zbog primjena u brojnim industrijama, od proizvodnje i energetike do zdravstva i transporta, a očekuje se da će najveći korisnici biti velike tvrtke i gradovi.  Internet stvari će, prema Nežiću, biti jedan od najvažnijih trendova koji će utjecati na naše živote u budućnosti, uz nužnost standardizacije IoT protokola.

Damir Kipčić, programski inženjer u Sektoru razvoja i integracija aplikativnih rješenja u Combisu, govorio je o računalnom vidu, području znanosti koje pomaže računalima da progledaju i gledaju na svijet onako kako mi to činimo.

Najveće mogućnosti primjene računalnog vida u medicini - ranoj dijagnostici, robotici, biometrijskim analizama za potrebe identifikacije te u području autonomnih vozila i u tehnologiji optičkog prepoznavanja znakova, a najveći izazov još uvijek je točnost prepoznavanja. 

'Budućnost računalnog vida je u umjetnoj inteligenciji, a umjetna inteligencija nikad neće biti inteligentna bez računalnog vida', zaključio je Kipčić.

Bojan Alikavazović, sistemski inženjer u Sektoru IP komunikacija i sigurnosti u Combisu, podsjetio je kako je internet globalna stvar, zbog čega su globalne i opasnosti koje dolaze s njim. 

'U budućnosti će računalna sigurnost poprimiti posve drugačiju dimenziju i neće biti samo tema nas stručnjaka. Ubrzo ćete provoditi više vremena educirajući djecu o online sigurnosti, kupovat ćete automobile koji imaju istaknut certifikat o softverskoj sigurnosti, a možda i zatražiti usluge kompanija koje će vam omogućiti 'brisanje' vašeg identiteta s interneta', rekao je Alikavazović.

Istaknuo je kako uvijek moramo biti svjesni činjenice da postoji netko tko drugačije razmišlja od vas, netko kome etičnost i moral nisu poznati i da se tehnologija lako može upotrijebiti i protiv nas. 

  • +23
Combisova konferencija 2017. Izvor: Combis / Autor: Combis