VRIJEME ZA NOVU GENERACIJU

Antivirusna zaštita je mrtva, trebamo li se zabrinuti?

29.09.2017 u 15:43

Bionic
Reading

'Tradicionalni sustavi zaštite računala sve slabije funkcioniraju', upozorio je Juraj Ban iz Combisa tijekom predavanja 'Antivirus is dead. Long Live Antivirus!', održanog u sklopu 11. Combisove konferencije

Hakeri i drugi napadači online mijenjaju strategiju. Umjesto zaraženih izvršnih datoteka koriste sigurnosne propuste u softveru i napade koje je teško otkriti, kako dok se događaju tako i kad pokušate ustanoviti što se dogodilo, odnosno sanirati štetu.

Kako se boriti protiv tih novih prijetnji? Za to je zadužena nova generacija antivirusnog softvera koja se više ne oslanja na prepoznavanje poznatih oblika virusa i malwarea, već u stvarnom vremenu prati što se događa u sustavu i reagira čim primijeti nešto sumnjivo. 

Pritom koristi algoritme, ogromne količine podataka o postojećim prijetnjama i strojno učenje kako bi što ranije prepoznao i suzbio prijetnju. Takav softver nije savršen, upozorio je Ban, ali se zasad sasvim dobro nosi s novim prijetnjama.

Ipak, preporučuje Ban, svakako treba instalirati zakrpe za aplikacije i operativne sustave čim se pojave - jer zlonamjerni hakeri trebaju samo dva dana kako bi zlorabili otkriveni sigurnosni propust - a dobro je i napraviti popis aplikacija koje je sigurno koristiti, kao i ograničiti administrativne ovlasti.

  • +23
Combisova konferencija 2017. Izvor: Combis / Autor: Combis