PILOT PROJEKT

Istrani žele digitalizirati sve svoje maslinare

28.09.2017 u 18:04

Bionic
Reading

Combis je za potrebe Istarske županije krenuo u projekt digitalizacije već postojećeg procesa stjecanja zaštićene oznake izvornosti, koji je dosad obavljan - ručno

Za stvaranje proizvoda koji imaju zaštićenu oznaku izvornosti potrebno je puno kontrole, dokazivanja porijekla, ali i nadzor svake faze proizvodnje, dokumentiranje svih aktivnosti i kretanja proizvoda unutar i između subjekata uključenih u proizvodni lanac.

Combis je za potrebe Istarske županije krenuo u projekt digitalizacije već postojećeg procesa stjecanja zaštićene oznake izvornosti, koji je dosad obavljan - ručno.

Pilot projekt je već u tijeku i prve bi rezultate trebao dati već do kraja ove godine, doznali smo tijekom predavanja IT strana istarske poljoprivrede - spoj tradicije i inovacije, održanog u sklopu 11. Combisove konferencije u Šibeniku.

Uz Combis i Istarsku županiju u pilot projekt uključeni su Ministarstvo poljoprivrede i klaster poljoprivrednih proizvođača u toj županiji.  Cilj je, kako je naglasila Blanka Sinčić Pulić iz Istarske županije, s vremenom okupiti sve koji sudjeluju u proizvodnji i prodaji maslinovog ullja u toj županiji te stvoriti jedinstvenu bazu podataka o maslinarskoj djelatnosti za cijeli istarski poluotok.

Naime, naglasila je Sinčić Pulić, trenutno ne postoje točni i vjerodostojni podaci koji bi mogli poslužiti kao temelj za analize. No, s druge strane, sustav treba omogućiti i, primjerice, stvaranje registra maslinika, rezervaciju termina u uljarama, kao i bržu komunikaciju svih uključenih. 

Nisu samo masline u pitanju

Sustav Olive Manager, rekla je tportalu Edita Kustura iz Combisa, nastajao je šest mjeseci. Između ostalog, služi za prikupljanje raznovrsnih podataka - u rasponu od broja stabala i količine uroda preko korištene mehanizacije i zaštitnih sredstava do evidencije otkupa i prerade.

Razvijene su aplikacije za proizvođače i druge segmente proizvodnje i prodaje u koje će podaci biti unošeni. Svi dijelovi procesa podložni su provjerama potrebnim za zadržavanje zaštićene oznake izvornosti. Rezultat je mogućnost praćenja puta kojeg je proizvod prošao kako bi došao do kupaca.

Olive Manager zasad je namijenjen prikupljanju podataka iz svih stupnjeva nastanka zaštićenog istarskog maslinovog ulja. No, može biti prilagođen za druge poljoprivredne kulture, kao i za uzgoj stoke. U planu je s vremenom ga proširiti na istarski ovčji sir i med te potom i na druge proizvode. 

  • +23
Combisova konferencija 2017. Izvor: Combis / Autor: Combis