COMBISOVA KONFERENCIJA

Zaposlenici nisu ni svjesni kakvim su sve rizicima izloženi

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 29.09.2017 15:33
  • Objavljeno 29.09.2017 u 15:33
Marko Sardelić (Hrvatski Telekom)

Marko Sardelić (Hrvatski Telekom)

Izvor: Combis / Autor: Combis

Kad je računalna sigurnost u pitanju, zaposlenici ne znaju što im sve prijeti dok nije kasno. Njih 95 posto svodi ju na instalaciju i korištenje antivirusnih alata

Izazova za korporativnu sigurnost u digitalnom dobu je puno, no tijekom predavanja održanog u sklopu 11. Combisove konferencije Marko Sardelić, stručnjak za razvoj proizvoda za poslovne korisnike u Hrvatskom Telekomu, kao ključna je izdvojio tri.

Prvi je to što je svijest o prirodi i ozbiljnosti sigurnosnih problema na vrlo niskoj razini. 'Zaposlenici ne znaju što im sve prijeti dok nije kasno. Njih 95 posto računalnu sigurnost svodi na instalaciju i korištenje antivirusnih alata', rekao je Sardelić dodajući kako je nužna edukacija kojom će zaposlenici ne samo steći uvid u razmjere problema već i upute kako ih izbjeći.

Drugi problem pojavljuje se pri nabavci zaštitnih sustava i opreme. 'Često se ne uzima u obzir cijela slika o tome što sve treba zaštititi, nego se nabavlja po odjelima zbog čega često ista tvrtka ima sustave i rješenja različitih dobavljača i proizvođača', upozorio je Sardelić. To bi, smatra, trebalo rješavati izradom strategije sigurnosti za cijelu organizaciju. 

Važna je slojevita zaštita

Treće, valja se pobrinuti da tvrtka ima na raspolaganju dovoljno stručno osposobljenih osoba koje se znaju i mogu uhvatiti u koštac s problemima. 'Ulaganje u znanje iznimno je važno u segmentu računalne zaštite', naglasio je Sardelić.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj i zemljama regije među najčešćim napadima na tvrtke su oni koji ciljaju na hardver (DSL router) i korisničke uređaje, kao i oni koji koriste ransomware i druge oblike zlonamjernog softvera te phishing u raznim oblicima. 

Važno je postaviti slojevitu zaštitu u svim segmentima organizacije te pritom obratiti pozornost na razmjerno novije i slabije poznate prijetnje koje donose bespilotne letjelice, internet stvari te trend korištenja privatnih uređaja u poslovne svrhe, zaključio je Sardelić.

  • +23
  • +20

Combisova konferencija 2017.

Izvor: Combis / Autor: Combis

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!