KORAK U RAZVOJU

ChatGPT dobit će dvije nove zanimljive mogućnosti, ali moguće ih je zlorabiti

26.09.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Popularni robot za brbljanje (chatbot) temeljen na umjetnoj inteligenciji od sad uči kako može razumjeti vaša pitanja na različite načine

Većina promjena OpenAI-ja u ChatGPT-ju dosad je uključivala ono što može učiniti: pitanja na koja može odgovoriti, informacije kojima može pristupiti i poboljšane temeljne modele. Ovaj put, međutim, mijenjaju način na koji ga koristite.

Nova inačica usluge omogućit će unos upita ne samo tipkanjem teksta, već i izgovaranjem, pa i učitavanjem slike. Nove značajke će biti dostupne onima koji plaćaju ChatGPT u sljedeća dva tjedna, a svi ostali bi pristup trebali dobiti ubrzo nakon toga.

Glasovni unos funkcionirat će na već poznat način: kliknete gumb i izgovorite pitanje, ChatGPT ga pretvara u tekst i šalje u veliki jezični model, dobiva odgovor, pretvara ga natrag u govor i izgovara odgovor.

Iskustvo bi trebalo biti slično razgovoru s digitalnim pomoćnicima kao što su Alexa ili Google Assistant, samo što bi odgovori trebali biti kvalitetniji.

OpenAI-jev model Whisper obavlja velik dio posla prijenosa govora u tekst. Ta tvrtka ponudit će novi model prijenosa teksta u govor za koji tvrdi kako može generirati 'zvuk poput ljudskog temeljem teksta i nekoliko sekundi uzorka govora'.

Stroža kontrola zbog moguće zlorabe

Moći ćete birati glas ChatGPT-ja između pet opcija. OpenAI radi sa Spotifyjem na prevođenju podcasta na druge jezike, na primjer, uz zadržavanje zvuka glasa podcastera.

Ali, to što možete izgraditi sposoban sintetički glas za samo nekoliko sekundi zvuka otvara i vrata za niz načina korištenja koji bi mogli biti problematični.

Primjerice, to bi nekome moglo omogućiti lažno predstavljanje kao neka poznata javna osoba ili druge oblike prijevara.

U OpenAI-ju kažu kako upravo zbog toga model neće biti dostupan za široku uporabu, već će biti strože kontroliran i ograničen na specifične slučajeve upotrebe i partnerstva.

Pretraživanje slika pomalo je poput Google Lensa.

Fotografirate sve što vas zanima, a ChatGPT će pokušati otkriti što pitate i odgovoriti u skladu s tim. Također možete upotrijebiti alat za crtanje aplikacije kako biste razjasnili svoj upit, odnosno izgovoriti ili upisati pitanja koja idu uz sliku.

Umjesto situacije u kojoj pretražujete, dobijete pogrešan odgovor i zatim izvršite još jednu pretragu, možete uputiti bota i poboljšati odgovor u hodu.

U OpenAI-ju kažu kako su namjerno ograničili ChatGPT-ovu 'sposobnost analiziranja i davanja izravnih izjava o ljudima', kako zbog točnosti, tako i zbog zaštite privatnosti, piše Verge.