POJAČANO IZDANJE

Stižu nove AI značajke za Google Workspace, pogledajte o čemu se radi

25.09.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Google Duet AI nova je značajka koja pomaže pri odgovaranju na e-poštu na Gmailu, stvaranju slika iz tekstova i lektoriranju dokumenata u Google dokumentima, između ostalog

Google je najavio nove značajke za Workspace, temeljene na generativnoj umjetnoj inteligenciji

Google Duet AI nova je značajka koja pomaže pri odgovaranju na e-poštu na Gmailu, stvaranju slika iz tekstova i lektoriranju dokumenata u Google dokumentima, između ostalog.

Evo pojedinih novih značajki koje Google Workspace nudi uz Duet AI:

  • Smart Compose i Smart Reply u Gmailu (može pomoći pri sastavljanju e-pošte i odgovaranju)
  • Smart Canvas u dokumentima (može pomoći u razmišljanju, lektoriranju, pisanju i prepisivanju dokumenata uz prijedloge i povratne informacije umjetne inteligencije)
  • automatski generirane slike, audio i video u Slides (može pomoći u slaganju prezentacija).

Google također radi na dodavanju značajki u Sheets, Meet i Chat.

Nove značajke Workspacea može koristiti bilo tko s korisničkim računom pri Googleu. Ne morate nužno biti korisnik Workspacea, ali se morate registrirati te prihvatiti uvjete korištenja.

Eksperimentalne značajke

Ako prihvate vašu registraciju, iz Googlea će vam poslati e-mail s pozivnicom. Nakon što ga primite, možete uključiti značajku Workspace Labs u postavkama preglednika Chrome.

Imajte na umu da su ove značajke eksperimentalne i da se s vremenom mogu promijeniti. Google također prikuplja podatke i mjerne podatke Workspace Labsa za pružanje, poboljšanje i razvoj proizvoda, usluga i tehnologija strojnog učenja.

Nakon što se prijavite, provjerite imate li pristup značajkama Workspacea. Otvorite dokument na Google dokumentima i potražite Help me write (Labs), u obliku kružne sličice s lijeve strane dokumenta.

Također možete provjeriti ispunjavate li uvjete otvaranjem Gmaila.

Otvorite Gmail i počnite sastavljati novu e-poštu trebali biste vidjeti dugme ili sličicu Help me write u donjem dijelu e-pošte Kliknite ga i slijedite upute.

Što još možemo očekivati od Googlea?

Google je u svibnju ove godine na konferenciji za razvojne programere I/O najavio i druge alate s umjetnom inteligencijom namijenjene širokoj publici.

Evo što možemo očekivati:

Pozadinska slika (wallpaper) i robot za brbljanje (chatbot) za Android

Novi wallpaperi s umjetnom inteligencijom nedavno su predstavljeni za korisnike Pixela. Omogućuju transformaciju fotografija u dinamične 3D scene s različitim umjetničkim stilovima ili stvaranje vlastitih jedinstvenih pozadina od emojija.

Također možete koristiti značajku Material You kako biste paletu boja vašeg Androida uskladili s pozadinom.

Google također integrira svog chatbota Barda s Androidovom aplikacijom za razmjenu poruka, tako da možete razgovarati s Bardom i dobiti korisne informacije iz Googleovih aplikacija i usluga unutar vaših razgovora.

Uz to, moguće je prilagoditi Bardov ton i stil kako bi odgovarali različitim kontekstima i publici.

Chatbot odgovori za Googleovu tražilicu

Bard se općenito sad može povezati s raznim Googleovim aplikacijama i uslugama.

Moguće mu je pristupiti s početne stranice Googleove tražilice ili s njegove web stranice, i pitati ga što god želite, piše Fox.