NOVA ERA TEHNOLOGIJE

Suosnivač DeepMinda o novoj fazi AI-ja: 'Mnogi podcjenjuju ovaj trenutak i što slijedi'

21.09.2023 u 09:28

Bionic
Reading

Čini se da je početna pompa oko generativne umjetne inteligencije na izmaku. No prema Mustafi Suleymanu, jednom od suosnivača DeepMinda, generativna umjetna inteligencija samo je faza prije sljedećeg vala: interaktivne umjetne inteligencije, gdje strojevi sami obavljaju zadatke u više koraka razgovarajući s drugim AI-jevima, pa čak i ljudima

Suleyman je dao svoje mišljenje o stanju umjetne inteligencije u intervjuu za MIT Technology Review prošlog tjedna. Rekao je da je prvi val umjetne inteligencije bio klasifikacija, s dubokim učenjem koje je klasificiralo vrste ulaznih podataka kao što su slike i zvuk. Drugi, trenutni AI val, je generativni i uzima ulazne podatke za proizvodnju novih podataka.

Sljedeći, treći val, prema Suleymanu, bit će interaktivna umjetna inteligencija. Kaže da će korisnici umjesto klikanja ili tipkanja razgovarati sa svojim AI-jem, dajući mu upute da poduzima radnje. 'Samo ćete mu dati opći cilj na visokoj razini i on će koristiti sve alate koje ima da to odradi. Razgovarat će s drugim ljudima i s drugim AI-jevima', objasnio je Suleyman.

Često se tvrdi da je generativni AI pomalo pogrešan naziv, s obzirom na to da alati koje pokreće LLM (višejezični modeli) ne pokazuju inteligenciju na isti način kao ljudi ili životinje.

No Suleyman procjenjuje da će interaktivni AI biti bliži umjetnoj inteligenciji koja se često viđa u znanstveno-fantastičnim medijima. Umjesto da bude 'statična' poput današnje tehnologije, treća AI faza bit će animirana, sposobna izvršavati svoje upute voljno i slobodno. 'To je vrlo, vrlo važan i dubok trenutak u povijesti tehnologije koji mnogi podcjenjuju', dodao je.

Ranije ove godine, Suleymanova tvrtka Inflection AI predstavila je konkurenta ChatGPT-u pod nazivom Pi, za kojeg kaže da je 'ljepši, pristojniji i više usmjeren na razgovor'. Iako je generativna umjetna inteligencija i dalje industrija koja mijenja poduzeća i vrijedi više milijardi dolara, velik dio pompe oko tehnologije u posljednje je vrijeme splasnuo.

Internetska stranica ChatGPT-ja zabilježila je manje 'posjeta' u kolovozu, treći mjesec zaredom, utvrdila je ranije analitička kuća Similarweb, zaključivši da se smanjeni interes podudara s ljetnim školskim praznicima. I slični alati izvijestili su o stalnom ili opadajućem rastu broja korisnika.

S obzirom na to da se opseg tehnologije širi i stalno napreduje, Suleymanovo predviđanje znači da bi treća faza AI-ja mogla uvesti novu eru tehnologije, puno ozbiljniju, a s time i potencijalno opasniju.