RIGHT TO REPAIR

Appleov 'popravi sam' program dolazi u Hrvatsku, proširena lista popravljivih uređaja

14.12.2023 u 11:38

Bionic
Reading

Kompanija je također izdala nov internetski dijagnostički alat

Apple je najavio veliko proširenje svog programa samopopravljanja, izvještava Engadget. Tvrtka će sada dopustiti korisnicima iPhonea 15 i Maca s M2 da sami poprave svoje uređaje. Ovo dolazi nakon što je tehnološka tvrtka ranije ove godine otvorila program za uključivanje modela iPhone 14 i prijenosnih računala s čipom M2.

Uređaji dodani popisu 'popravi sam' uključuju cijelu liniju iPhonea 15, Mac Pro, Mac Studio, 16-inčni​ MacBook Pro i 15-inčni MacBook Air, među ostalima. Osim toga, Apple donosi program u 24 nove zemlje, uključujući Hrvatsku, Dansku, Grčku, Nizozemsku, Portugal i Švicarsku, čime inicijativa za samoposlužni popravak dolazi u ukupno 33 zemlje.

Tu je i potpuno novi dijagnostički alat koji korisnicima pomaže da otkriju kvar. Apple je već ponudio alat za konfiguraciju sustava koji je izašao kada je uređaj bio u načinu rada za dijagnostiku, ali ovo ide nekoliko koraka dalje. Dijagnostički alat temeljen na webu sada je dostupan u SAD-u i može izravno testirati brojne uobičajene probleme (pod pretpostavkom da pri ruci imate drugi uređaj za njegovo pokretanje.) Zahtijevat će stavljanje hardvera koji želite testirati u način rada za dijagnostiku te unošenje njegovog serijskog broja na za to predviđenu web stranicu.

Apple će pokušati dijagnosticirati problem i ponuditi slijed postupka popravka - korak po korak. Ovaj sustav može testirati probleme sa zaslonom, integracijom softvera, audio izlazom, funkcijom kamere i Face ID-om. Sve ove opcije korisnicima daju pristup istim dijagnostičkim testovima kakvi se koriste u ovlaštenim Appleovim pružateljima usluga.

  • +2
iPhone 15 Pro Max slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kao i uvijek, Apple ovo ne radi zbog dobrote svog srca. Tvrtka se suočava sa sve većim pritiskom raznih svjetskih vlada da se pridržava novouvedenih zakona o pravu na popravak. Ovaj program potencijalno sprječava bilo kakve pravne probleme, no Apple još mora raditi kako bi učvrstio svoju obvezu prava na popravak. Kako god okrenuli, dodatne mogućnosti popravka 'uradi sam' uvijek su dobrodošle, bez obzira na to kako smo do njih došli.