SIGURNOST PRIJE SVEGA

Apple je izdao novu zakrpu za iPhone, iPad i Mac, instalirajte je što prije

01.12.2023 u 11:29

Bionic
Reading

Najnovija 'brza nadogradnja' korisnike popularnih uređaja čuva od dvije sigurnosne ranjivosti 'nultog dana'

Apple je pokrenuo ažuriranja softvera za iOS, iPadOS i macOS kako bi zakrpao dvije sigurnosne ranjivosti nultog dana. Tvrtka je sugerirala da se bugovi već iskorištavaju, što znači da se nalaze u arsenalu hakera. 'Apple je svjestan izvješća da je ovaj problem možda iskorišten protiv verzija iOS-a prije iOS-a 16.7.1', napisala je tvrtka o oba propusta u svojim sigurnosnim izvješćima. Softverska ažuriranja koja zatvaraju propuste sada su dostupna za iPhone, iPad i Mac.

Istraživač Clément Lecigne iz Googleove Grupe za analizu prijetnji (TAG) zaslužan je za otkrivanje i prijavu obje eksploatacije. Kao što primjećuje Bleeping Computer, tim u Google TAG-u često pronalazi i razotkriva bugove nultog dana kojima se ciljaju visokorizični pojedinci poput političara, novinara i disidenata. Apple nije otkrio detalje o prirodi napada koji koriste ove propuste.

Dvije sigurnosne pogreške utjecale su na WebKit, Appleov softverski okvir preglednika otvorenog koda koji pokreće Safari. U Appleovom opisu prve pogreške, stajalo je: 'Obrada web sadržaja može otkriti osjetljive informacije.' U drugom je pisalo: 'Obrada web sadržaja može dovesti do izvršavanja proizvoljnog koda.'

Sigurnosne zakrpe pokrivaju 'iPhone XS i novije, iPad Pro od 12,9 inča 2. generacije i novije, iPad Pro od 10,5 inča, iPad Pro 11 inča 1. generacije i novije, iPad Air 3. generacije i novije, iPad 6. generacije i kasnije i iPad mini 5. generacije i novije.'

Izgledi da će na vaše uređaje utjecati bilo što od ovoga iznimno su niski, tako da nema potrebe za panikom - ali, radi sigurnosti, bilo bi mudro da ažurirate svoju Apple opremu sada, piše Engadget.

iPhone ili iPad možete odmah ažurirati tako da odete na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera i dodirnete upit za pokretanje. Na Macu idite na Postavke sustava > Općenito > Ažuriranje softvera i učinite isto.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.