BORBA PROTIV PANDEMIJE

Američki FDA odobrio prvi test za COVID-19 kojeg je moguće odraditi kod kuće

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 22.04.2020 14:45
  • Objavljeno 22.04.2020 u 14:43
Testiranje na Covid-19

Testiranje na Covid-19

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Proizvođač testa se zove LabCorp, a prioritet će mu biti radnici u zdravstvu i zaposlenici hitnih službi

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA, Food and Drug Administration) izdala je prvu autorizaciju za test za COVID-19 koji se može obaviti kod kuće. Proizvođač testa je dijagnostička kompanija LabCorp koja tvrdi da će prve testove dati radnicima u zdravstvu i zaposlenicima hitnih službi.

Korisnik može napraviti bris nosa i sakupiti uzorak tekućine koji se šalje u laboratorij na testiranje. Uzimanje uzoraka kod kuće zaobilazi potrebu za liječnikom koji bi inače obavljao test, smanjivši njihovu izloženost potencijalnoj zarazi. Test također smanjuje potrebu za osobnom zaštitnom opremom koje u SAD-u ima sve manje. Sam test će koštati 119 dolara, odnosno 829 kuna.

Kako funkcionira test?

Testiranje se odvija tako da se štapić s vatom na vrhu stavi u nosnicu te se njime sakupi uzorak. U slučaju bolničkog testiranja na koronavirus, liječnik štapić gura duboko u pacijentov nos - u područje gdje se nos spaja s vrhom grla. Test za COVID-19 kojeg vrši sam pacijent jednako je učinkovit kao i invazivnija vrsta testiranja, kažu analitičari iz UnitedHealtha i Gates Foundationa. FDA je korištenje nove vrste testova odobrio krajem ožujka, uz naglasak da se i dalje moraju vršiti uz nadzor specijalista.

Velik broj novih testova

Velik broj biotehnoloških startupa razvili su i testirali kućne testove na COVID-19 te tvrde da ih mogu proizvesti u skladu s novim pravilima koja dozvoljavaju ovlaštenim laboratorijima da razviju i distribuiraju vlastite testove. FDA, doduše, kaže da test koji vrši sam pacijent treba dodatnu autorizaciju, a prva u nizu kompanija koje su dobile tu dozvolu je LabCorp i njihov brend Pixel. Laboratorijski dio testiranja nove metode već je potvrđen, no i dalje zavisi o uzorcima koje sakupljaju djelatnici zdravstva. Kao i svi drugi testovi za COVID-19, FDA je ovaj autorizirao pod pravilima koja vrijede u slučaju izvanrednog stanja, što znači da nije prošao kroz normalne procese odobrenja, objašnjava The Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!