deset godina kasnije

Gdje su prvi zaposlenici Instagrama danas? Pogledajte gdje su završili i čime se sve bave

22.04.2020 u 12:43

Bionic
Reading

U trenutku kad je Facebook platio milijardu američkih dolara za njega Instagram je imao tek 13 zaposlenika. Što se dogodilo s njima deset godina kasnije?

Instagram se 2010. godine zvao Burbn i bio aplikacija za dijeljenje lokacija i fotografija u usponu, projekt na kojem je njegov osnivač Kevin Systrom radio u slobodno vrijeme.

Nakon nekog vremena pridružio mu se Mike Krieger, a fokus je pomaknut na prvenstveno fotografije. Njih su dvojica već tada bili poznati po tome što su se teško odlučivali na zapošljavanje novih djelatnika.

Systrom navodno nije htio zaposliti nikog tko nije doista strastveno htio raditi na novoj aplikaciji. Tako su do travnja 2012. godine, kad ih je preuzeo Facebook, imali ukupno 13 zaposlenih, uključujući dvojicu suosnivača.

U knjizi No Filter: The Inside Story of Instagram autorica Sarah Frier otkrila je, između ostalog, što se dogodilo s tim zaposlenicima nakon što je Instagram postao dio Facebookovog carstva, prenosi Business Insider. Dio i dalje radi u Instagramu, drugi su pokrenuli vlastite tvrtke, a treći u potpunosti napustili svijet tehnologije.

Maykel Loomans bio je jedan od tri zaposlenika koji su u Instagram došli neposredno prije preuzimanja. U tvrtci je bio od ožujka 2012. do rujna 2014. godine.

S pozicije dizajnera proizvoda u Instagramu prešao je na istu poziciju u Facebooku, da bi nakon toga postao direktorom proizvoda i dizajna u startupu Glossier.

Dan Toffey bio je Instagramov deseti zaposlenik. Došao je 2012. kako bi radio na izgradnji zajednice. I dalje je u Instagramu, gdje vodi laboratorij za zajednicu u San Franciscu. Trenutno istražuje kako Instagram oblikuje kulturu i kako njome biva oblikovan.

Ryan Gomba je, pak, došao netom prije Toffeya. Priključio se projektu u ožujku 2012. kao veliki zaljubljenik u fotografiju. Ostao je do lipnja 2014., da bi nakon toga otišao kako bi pokrenuo vlastiti startup za financijske usluge Even.

Bailey Richardson pomagala je od veljače 2012. do lipnja 2014. pri sastavljanju Instagramovih preporuka umjetnika, kuhara i životinja kako novi korisnici ne bi stekli dojam kako je ta društvena mreža namijenjena samo poznatim i slavnim osobama.

Pri kraju angažmana bila je članicom tima koji je brinuo o zajednici. Sad je spisateljica i partnerica u People & Company, njujorškoj tvrtci koja se bavi izgradnjom zajednica.

Otkad je otišla iz Instagrama u više je navrata ukazivala na promjene vezane uz tu platformu koje smatra negativnim. Prije dvije godine najavila je brisanje svog korisničkog računa pri Instagramu.

Philip McAllister došao je u siječnju 2012. kako bi osmislio izdanje Instagrama za operativni sustav Android. I dalje je u tvrtci, kao direktor inženjerstva. Prije Instagrama bio je u teksaškom startupu Gowalla, kojeg je također preuzeo Facebook, a McAllistera otpustio.

Samo četiri mjeseca nakon što je došao u Instagram Facebook je kupio tu tvrtku. No, McAllister se u drugom susretu s njima pokazao snalažljivijim i s vremenom se popeo do direktorske pozicije.

Tim Van Damme bio je šef dizajna u Instagramu. Radio je za njih od siječnja 2012. do srpnja 2013., kada je bio dizajner proizvoda. Prešao je na isti posao u Dropbox, da bi danas bio glavni dizajner u tvrtci Abstract.

Gregor Hochmuth bio je prva osoba kojoj je Systrom predložio da bude suosnivač Instagrama. Na kraju je zaposlen u prosincu 2011. kao inženjer koji se bavio izradom filtera.

Karijeru u Instagramu završio je u veljači 2014. kao direktor proizvoda. Sad je umjetnik i inženjer koji živi u New Yorku. Suosnivač je aplikacije za TV prijenos uživo Dreams.

Amy Cole bila je Instagramova prva direktorica poslovanja, koja je ujedno tvrtci pronašla prvi ozbiljan uredski prostor s prozorima. Radila je za njih od listopada 2011. do lipnja 2017., završivši karijeru kao šefica za razvoj brenda na području Europe, Bliskog istoka i Afrike.

Sad radi za Facebook kao direktorica za marketing proizvoda u WhatsAppu.

Jessica Zollman radila je u tvrtci Formspring prije no što je u kolovozu 2011. postala peta Instagramova zaposlenica, zadužena za upravljanje i razvoj rastućom zajednicom.

Otišla je u lipnju 2013. Živi u Los Angelesu i bavi se fotografijom u puno radno vrijeme.

Shayne Sweeney bio je Instagramov prvi inženjer. Njemu možete zahvaliti što možete snimati fotografije unutar aplikacije. U tvrtku je došao u studenom 2010. i još radi za nju.

Nakon što su Systrom i Krieger otišli Sweeney je zaposlenik s najduljim stažom u Instagramu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

saturday / sunday

Objavu dijeli Josh Riedel (@josh)

Joshua Riedel bio je prva osoba koju je Instagram zaposlio, u listopadu 2010. Do lipnja 2014., kad je napustio tvrtku, napredovao je do pozicije direktora odjela za zajednicu.

Prestao se baviti tehnologijom kako bi se mogao posvetiti akademskoj karijeri u kreativnom pisanju pri Sveučilištu Arizona. Navodno u Portlandu u američkoj saveznoj državi Oregon - gdje živi i radi - trenutno piše roman.

Mike Krieger suosnivač je Instagrama od 2010. godine. Bio je ključna osoba u preobrazbi kompanije. Otišao je u rujnu 2018. s pozicije šefa tehnike.

Od tada se uglavnom držao podalje od javnosti sve dok sa Systromom u travnju ove godine nije pokrenuo Rt.live, web odredište posvećeno praćenju širenja koronavirusa.

Kevin Systrom počeo je raditi na Burbnu, aplikaciji koja će kasnije postati Instagram, u proljeće 2010. Također je otišao iz tvrtke koju je osnovao i čiji je glavni direktor bio u rujnu 2018.

Po odlasku ga također dugo nije bilo u javnosti. Sad s Kriegerom radi na projektu Rt.live.

Cole Rise je fotograf koji je napravio prve Instagramove filtere i ranu inačicu logotipa. Filter Rise nazvan je po njemu. U Instagramu je bio od rujna 2010. do svibnja 2014., radeći kao savjetnik za dizajn.

Nakon toga je neko vrijeme radio za Polaroid i pokrenuo vlastitu aplikaciju za uređivanje fotografija. Danas je direktor za dizajn u Microsoftu.