TEHNO SAVJETI

Apple Music stigao je u Hrvatsku, a ovo je sve što trebate znati o tome

22.04.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Dolaskom Apple Musica u Hrvatsku brojni vlasnici Apple i Android uređaja dobili su još jednu opciju za streaming glazbe. Zašto bi vam ona mogla biti zanimljiva, otkrijte u našem vodiču

Ako čitate ovaj članak, vjerojatno se pitate što je zapravo Apple Music. Apple Music je, prema riječima kompanije 'Sve što volite oko glazbe na jednom mjestu'. Jednostavnijim riječnikom, radi se o usluzi koja pokriva dvije bitne stavke - vašu zbirku pjesama na iCloudu (iCloud Music Library) koja objedinjuje svu kupljenu i skinutu glazbu (Apple vas nikad ne pita odakle ste izvukli datoteku) na jednom mjestu i Apple Music katalog glazbe za streaming koja sadrži preko 10 milijuna pjesama autora diljem svijeta (uključujući domaće).

Što točno nudi Apple Music?

Ove dvije komponente sjedinjene su u jednoj aplikaciji pod imenom Music. Naravno, ako želite razdvojiti downloadane pjesme od onih koje streamate, uvijek možete posegnuti za offline kolekcijom gdje možete pronaći pjesme pomiješane u razne mikseve (koji mogu ostati samo na uređaju ili biti dostupne online) ili povezati jedno s drugim (vaša glazba i glazba iz streaming servisa Apple Musica).

Apple Music također nudi ogromnu sekciju s hrpom prijedloga za slušanje. Dok slušate glazbu unutar aplikacije Music, Apple te podatke sakuplja kako bi stvorio kakvu-takvu ideju kakvu muziku volite, predloživši vam 'Novu Glazbu' koja vaše pjesme kombinira s predloženim pjesmama autora koji bi vam se mogli svidjeti. Sam proces izbora glazbe nije potpuno automatski - uvijek možete tražiti pojedinog autora ili liste pjesama koje su napravili drugi korisnici. Apple Music također nudi pregledavanje spotova.

Radio postaja Beats 1?

Konačno, tu je i Beats 1, radio koji emitira 24 sata dnevno te ima tri glavna DJ-ja, kao i hrpu emisija koje vode vode slavni autori poput Dr. Drea, Eltona Johna, Ryana Adamsa, Josha Hommea, Majora Lazera i Anne Lunoe. Ako vam baš ne sluša glazba koju puštaju na Beatsu 1, uvijek možete slušati kanale definirane algoritmima koji nude sadržaje vanjskih organizacija poput CBS-a, NPR-a i ESPN-a.

Koliko to košta?

Apple Music radi preko mjesečne pretplate, ali ne od prvog trenutka kad ga počnete koristiti. Promotivno područje u SAD-u, primjerice, traje tri mjeseca, dok u Hrvatskoj ono traje šest mjeseci, nevezano uz pretplatnički model. Što se raspona cijena tiče, na raspolaganju su dva programa: 44,99 kuna za jednog korisnika ili 69,99 kuna za sve članove obitelji. Usluga je također vezana uz profil, a ne uređaje - što znači da ju je moguće slušati ju na iPhoneu, iPadu, iPodu, Macu, PC-ju i Androidu. Nakon što prođe testno razdoblje od šest mjeseci, morat ćete platiti gore dogovorenu cijenu da biste nastavili koristiti uslugu.

Što točno uključuje pretplata?

Prvih šest mjeseci nakon predbilježbe dobija sve značajke Apple Musica, a nakon što prođe testni period morat će platiti prvi mjesec pretplate ili izgubiti pristup usluzi. Uslugu je moguće aktivirati kasnije putem sučelja unutar aplikacije ili putem službene web stranice. Naravno, moguće je i odbiti naplatu nekoliko dana prije isteka testnog razdoblja. Uz plaćenu uslugu, odnosno tijekom testnog razdoblja moći ćete slušati svu glazbu koju ste kupili, skinuli s medija ili uploadali na vaš uređaj uz nekoliko dodatnih beneficija:

  • Sva glazba bit će pohranjena na iCloudu te će biti dostupna na svim vašim uređajima
  • Omogućeno preslušavanje cijelog kataloga Apple Musica
  • Omogućen pristup ručno biranim listama pjesama
  • Dodavanje pjesama iz Apple Musica u kolekciju i slušanje bez spajanja na internet
  • Pristup radiju Beats 1
  • Pristup hrpi algoritmom reguliranih radio postaja
  • Lajkanje, komentiranje, reproduciranje i spremanje bilo kakve posebno skrojene liste ili sadržaja
iPhone 11 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kako otkazati pretplatu?

Pretplatu na Apple Music moguće je isključiti odlaskom na vaš profil u App Storeu na smartfonu ili računalu, pritiskom na sliku vašeg profila i nakon toga na rubriku pretplate. Tamo ćete vidjeti sve aktivne pretplate koje je moguće i ugasiti.

Na kojim uređajima radi Apple Music?

Apple Music je dostupan na iPhoneu, iPadu i iPod touchu s instaliranim iOS-om 8.4 ili kasnijim. Apple Music radi i na Apple Watchu s WatchOS-om 1.0.1 ili kasnijim, na Mac računalima i PC-jima s instaliranim iTunesima, na bilo kojem Android uređaju, Apple TV-u ili od nedavno - putem weba.

Radi i na Androidu?

Da, Apple svu glazbu hoće ponuditi na jednom mjestu, što znači da za to koristi sve dostupne platforme, uključujući i one koje pokreće 'konkurentski' operativni sustav.

Na koji način Apple Music radi s Apple Watchem?

Bilo koju glazbu koju imate u Apple Musicu možete sinkronizirati s Apple Watchem. Ne morate imati iPhone u blizini, s obzirom da je sve snimljeno lokalno - na sam sat. Ako prekinete pretplatu, prvi sljedeći put kada se sat spoji na internet izgubit ćete sve pjesme koje ste na njega pohranili.